Navigatie overslaan
Wilde eend / Hans Peeters Alle berichten

Meld wilde eendenkuikens

Geplaatst op 12 april 2019

Het gaat niet goed met de wilde eend in Nederland en niemand weet helemaal zeker hoe dat komt. Daarom roept eendenonderzoeker Erik Kleyheeg uw hulp in om eendenkuikens te tellen.

Er zijn minstens een kwart minder wilde eenden dan in 1990, volgens Sovon vogelonderzoek. Dat betekent dat meer dan 100.000 broedpaartjes zijn verdwenen! Volgens onderzoekers van Sovon gaat het mogelijk mis bij het opgroeien van de kuikens; ze worden niet volwassen. Er zijn echter te weinig gegevens over het overleven van eendenkuikens om goed onderzoek te kunnen doen.

Wilde eend / Jelle de Jong Waarom gaan er te veel eendenkuikens dood voor ze volwassen zijn? Helpt u het antwoord vinden? Wilde eend / Jelle de Jong

Burgerwetenschap

Om meer gegevens te verzamelen over die wilde eendenkuikens en de reden voor hun sterfte, is Erik Kleyheeg van Sovon een onderzoeksproject gestart. Sinds 2016 hebben al duizenden vrijwilligers meegewerkt aan dit citizen science project. Maar, hoe langer het onderzoek loopt, hoe waardevoller de kuikenwaarnemingen worden. Dus: doet u mee?

2019: nu al eendenkuikens

Dit onderzoek leert ons tot nu toe bijvoorbeeld dat in 2017 opmerkelijk weinig eendenkuikens overleefden en in 2018 opmerkelijk veel. Dat had waarschijnlijk te maken met de bijzondere weersomstandigheden. Door de winterse maart van 2018 werden de kuikens erg laat geboren. Daarna was het maandenlang droog en warm, waardoor de kuikens veel voedsel en schuilplaatsen hadden. Die toevallige combinatie was vermoedelijk gunstig voor ze.

Dit jaar, 2019, komen er bij Vogelbescherming alweer meldingen binnen van jonge eendjes. Een vroeg jaar dus. Hoe zal dat uitpakken?

Wilde eend / shutterstock Ook dit zijn jonge eenden. Op het formulier staat een handig hulpje om hun leeftijd te schatten. Wilde eend / shutterstock

Geef eendenkuikens door!

Ziet u dit voorjaar een wilde eend met kuikens zwemmen? Wilt u deze dan doorgeven via www.erikkleyheeg.nl/eendenkuikens? Of gebruik de de KuikenTeller app, die gratis te downloaden is voor Android en IOs toestellen. Het enige dat u hoeft door te geven zijn locatie, datum, het aantal kuikens en de geschatte leeftijd van de kuikens. Dank u wel! De wilde eend is vooralsnog onze meest talrijke eendensoort en dat moet natuurlijk zo blijven!

Vogels voeren?

Schuif eenden geen halve broden toe, geef in het voorjaar vooral eiwitrijk voedsel aan de tuinvogels, leg eens een half appeltje neer voor de merel en kies voor vetbollen zonder netje. Dit zijn zomaar een aantal voer-adviezen van Vogelbescherming. Wilt u alle tips lezen, ga dan hier naar ons overzicht.