Navigatie overslaan
Kauw / Shutterstock Alle berichten

Lang leve de kauw!

Geplaatst op 17 april 2018

Na jaren zonder succes, is het dit jaar raak: een paartje kauwtjes heeft één van de nestkasten van Beleef de Lente gekraakt. Een brutale actie van deze vogels met een slecht imago. Daardoor kunnen we nu 24 uur per dag het liefdesleven van de kauwen volgen, een primeur voor Beleef de Lente. Maar wees gewaarschuwd: deze zwarte rakkers stelen uw hart!
Kauw / Shutterstock Kauw / Shutterstock

De kasten van de kerkuil en de steenuil zijn al jaren een lust voor het oog van de kauwen. Ze ondernamen diverse dappere pogingen om de kast te veroveren, zonder succes. Maar dit jaar is het raak. De kauwen sleepten zo veel takken de kast in, dat er voor de kerkuilen geen ruimte meer was. Kraakpoging geslaagd. En daarmee hebben we een primeur bij Beleef de Lente: nog niet eerder zagen we broedende kauwen voor de camera’s.

Slecht imago

Kauwen hebben, net als de andere kraaiachtigen, een slecht imago. Ze pikken het voer in van andere vogels en eten zelfs jonge vogeltjes op. Het 'probleem' van de kauw is dat hij zijn acties overdag uitvoert, zonder enige vorm van gêne. Kauwen weten namelijk dondersgoed dat ze voor hun voedsel dicht bij mensen moeten zijn en houden zich, in tegenstelling tot andere vogels, daardoor ook niet in als mensen toekijken. Zo kom je wel aan een slecht imago.

De kauw kent jou!

De camera’s van Beleef de Lente laten u nu al zien wat een slimme, sociale en speelse vogels het zijn. De lichte ogen met blauwwitte iris vallen direct op. Kauwen communiceren daarmee. Ze bouwen hun nesten in donkere holtes en die lichte ogen zijn van daaruit goed te zien. Door oogcontact te maken met hun soortgenoten houden ze concurrenten op afstand. Ook blijkt uit onderzoek dat kauwtjes de mensen om zich heen herkennen. Dus zit die kauw in de tuin u aan te staren? Dan weet hij wie u bent.

Het feest is begonnen

De kauwtjes bij Beleef de Lente hebben inmiddels 4 eieren. Na 18 dagen broeden komen de jonkies uit, na 30 dagen vliegen ze uit. Laat je de komende weken verrassen door deze zwarte vogels met grijze koppies. En wees gewaarschuwd, voor je het weet behoort de kauw tot je favorieten.