Navigatie overslaan
Veldleeuwerik / Shutterstock Alle berichten

Laatste oproep: nomineer een akkerbouwer voor de Gouden Leeuwerik

Geplaatst op 21 september 2022

Nomineer nog snel een akkerbouwer voor de Gouden Leeuwerik. Dat is een prijs van Vogelbescherming voor een boer die de natuur een plek geeft op haar of zijn bedrijf.

Boerenlandvogels horen bij Nederland. Toch dreigen ze uit ons landschap te verdwijnen. Daarom wil Vogelbescherming Nederland belangrijke weide- en akkervogelgebieden veiligstellen en uitbreiden. We doen dit sámen met boeren die werken aan een natuurlijk landschap: waar ruimte is voor vogels, insecten en andere soorten. 

In 2022 wil Vogelbescherming twee koplopers belonen die zich met hart en ziel inzetten voor de biodiversiteit op hun bedrijf. De prijzen zijn bestemd voor een ‘weidevogelboer’ en een ‘akkervogelboer’. 

Biodiversiteit op het platteland

De Gouden Grutto werd in juni uitgereikt aan weidevogelboer Klaas de Lange van Weerribben Zuivel.

De Gouden Leeuwerik is een nieuwe prijs die we eind oktober zullen uitreiken aan een akkervogelboer. De prijs bestaat uit een fraaie wisseltrofee van, hoe kan het ook anders, een veldleeuwerik en een geldbedrag van 5.000,- euro, bedoeld om de biodiversiteit op het bedrijf verder te ondersteunen. 

Nomineer ook een boer voor de Gouden Leeuwerik!

Dat kan door vóór 26 september een aantal vragen te beantwoorden over hoe de natuur een plek heeft bij de genomineerde akkerbouwer en die te mailen naar bernard.dejong@vogelbescherming.nl & ralph.smits@vogelbescherming.nl

Alles over akkervogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.

Download factsheets

Onze boerenlandvogels

Waar hoor je nog het heldere 'grutto, grutto’? De vogels van het boerenland hebben onze hulp nodig, vóór de allerlaatste vogel of bloem verdwenen is. Onze inzet: meer natuurrijk boerenland.

Hoe kun je helpen?