Navigatie overslaan
houtsnip / Shutterstock Alle berichten

Kijktip december: houtsnip in de sneeuw

Geplaatst op 1 december 2017

Een houtsnip is een ongelooflijk fraai getekende steltloper, die in zijn leefwijze sterk verschilt van andere soorten steltlopers omdat hij in het bos leeft. Zijn uiterlijk is uniek. De vogel versmelt volledig met de dorre bladeren op de bosgrond.

Nog nooit een houtsnip gezien? Probeer dan uw geluk als er in december net sneeuw is gevallen. Niet alle houtsnippen zijn dan weggetrokken en in dicht kreupelhout blijven ze naar voedsel zoeken zolang de grond nog zacht is. In de sneeuw valt een houtsnip extra op. Maar omdat hij nog wel op zijn schutkleur vertrouwt, blijft hij lang zitten voor hij wegvliegt.

Als de vorst aanhoudt komen houtsnippen ook in de stad, waar het milder is dan in het buitengebied; daar bezoeken ze tuinen en parken.

Maar opletten bij bosjes naast weilanden

Overigens zoeken houtsnippen hun voedsel ook op weilanden in de buurt van het bos. Maar ze vliegen daar pas in de avondschemer heen. Daarom kunnen vele houtsnippen in een klein bosje in open land zitten.

Ook in het voorjaar bijzonder

In de bossen van Flevoland en op de Waddeneilanden kunnen in de schemer baltsende houtsnippen worden gezien, van maart tot en met juni. Het mannetje vliegt in grote banen over het bos met een vertraagde, stijve vleugelslag; daarbij laat hij knorrende en niesende geluiden horen. Om nooit te vergeten.

Vogels kijken is spanning en ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels gecombineerd met onverwachtse natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.
We helpen de beginnende vogelkijker graag op weg.