Navigatie overslaan
Zwartkop / Shutterstock Alle berichten

Kijktip augustus: lerende jonge zwartkoppen

Geplaatst op 1 augustus 2017

In augustus miegelt het in bosjes vaak van jonge zangvogels van het pas afgesloten broedseizoen. De zwartkop behoort tot een van de algemenere soorten. Vooral op plekken waar bramen en vlierbessen rijpen vind je ze.

Nadat het jonge mannetje zwartkop is uitgevlogen, lijkt hij eerst op een vrouwtje zwartkop, met bruine kap. Maar al na een paar weken maakt hij een gedeeltelijke verenrui door. Hij verliest het juveniele verenkleed en zijn kap wordt geleidelijk zwart.

Zwartkop / Elwin van der Kolk Zwartkop / Elwin van der Kolk

Oefenzang uit de bosjes

Tegelijkertijd gaan andere hormonen opspelen; je kunt dan steeds vaker uit dichte bosjes langdurig, onsamenhangend gebrabbel horen van de jonge zwartkopmannetjes. Deze zang noemen we oefenzang, in het Engels plastic song.

Die lijkt helemaal niet op de volle zang uit het voorjaar die je hier hoort. Van de plastic song konden we nog geen goede opname vinden. 

Lang leerproces

Voor de finesses moet flink geoefend worden, waarbij het horen van soortgenoten van groot belang is. Dit leerproces duurt lang; pas in het voorjaar lijkt het ergens naar. Maar ook in de jaren na zijn jeugd verbetert zijn zang verder en wordt hij steeds complexer en fraaier.

Vogels kijken is spanning en ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels gecombineerd met onverwachtse natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.
We helpen de beginnende vogelkijker graag op weg.