Navigatie overslaan
Stadsvogels in Zaanstreek Alle berichten
Stadsvogels in Zaanstreek Arjan Berben

Door Arjan Berben
Medewerker Vogelbescherming

‘Kijk een rookworstje!’ Lessen in stadsvogels

Geplaatst op 19 juli 2017

Het IJsvogelfonds van Vogelbescherming ondersteunt ook educatieprojecten. Zo kwamen er in Zaanse scholen mooie vogelplaten te hangen en kregen de leerlingen les in stadsvogels aan de hand van een quiz.

Een mooi voorbeeld van een toegekende educatie-aanvraag uit het IJsvogelfonds is ‘Stadsvogels in de Zaanstreek’. De Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Werkgroep Stadsvogels konden met een bijdrage van het IJsvogelfonds twee prachtige educatieve posters laten schilderen. Arjan van Poecke van de Vogelbeschermingswacht koesterde zelf mooie herinneringen aan de 19e eeuwse prenten van Koekkoek. Hij kon er ook lekker bij wegdromen. En dat genoegen wilde hij de kinderen van nu ook bezorgen in deze tijd van digi-borden en tablet-onderwijs.

Kunstenaar Frits-Jan Maas uit Alkmaar werd vervolgens benaderd en hij maakte een winter- en een lenteposter in de sfeer van natuurschilder Koekkoek, wiens schoolplaten vroeger in bijna alle klaslokalen hingen. De platen met de twee type vogels kwamen mede dankzij het IJsvogelfonds in 50 schoolklassen te hangen. En uitgeverij ThiemeMeulenhoff vond de posters zo leuk dat er ook een digitale versie van is gemaakt, wel voor het digi-bord, waarbij ook de geluiden van de soorten af te spelen zijn in de klas. 

De posters bieden niet alleen de mogelijkheid om bij weg te dromen. Aan de hand van de platen werd ook les gegeven over stadsvogels door het Zaans Natuur en Milieu Centrum, met onder andere een geslaagde quiz, waarbij de kinderen onder andere vogels moesten herkennen op basis van hun geluiden. Door een wedstrijdelement in te brengen waren deze lessen een groot succes. Opvallend was dat de mus meteen werd herkend door de kinderen op basis van hun getsjilp, terwijl het een soort is die in de Zaanstreek helaas niet meer zo algemeen is. Arjan van Poecke: “Wat me altijd bij zal blijven is dat er een meisje riep bij de foto van het roodborstje: ‘Kijk een rookworstje.’ Dat was echt hilarisch!”

IJsvogel / Elwin van der Kolk IJsvogel / Elwin van der Kolk

IJsvogelfonds

Sinds 2011 kregen 62 projecten een bijdrage uit het IJsvogelfonds, een initiatief van Vogelbescherming met hulp van de Nationale Postcode Loterij. In totaal werd zo’n 110.000 euro uitgekeerd. Dankzij deze bijdrage maakten de vogelwerkgroepen bovendien aanspraak op cofinanciering bij andere fondsen, waardoor het geïnvesteerde bedrag is opgelopen tot maar liefst ongeveer 200.000 euro.

Heeft uw vogelwerkgroep ook een project om vogels te beschermen? Kijk hier welke projecten eerder geld kregen en wat de regelementen zijn.