Navigatie overslaan
Merel / Thea Bezemer-Verdoorn
Alle berichten
Merel / Thea Bezemer-Verdoorn Rob Buiter

Door Rob Buiter
Wetenschapsjournalist

Jaar van de Merel

Geplaatst op 7 oktober 2022

Het gaat met de merel bergafwaarts. Sinds 2016 zijn we 1/3e van de merels kwijtgeraakt. Dat ligt aan het usutuvirus. Maar er speelt meer, katten, versteende tuinen en mogelijk nog andere oorzaken. Om dit te onderzoeken met hulp van het publiek hebben Sovon en Vogelbescherming 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de Merel. Rob Buiter neemt in deze reportage een kijkje in de tuin en omgeving van Henk Lasschuit, uit Hoorn. Henk is een van de meest gedreven deelnemers aan het publieksonderzoek naar de merel. Aanwezig zijn ook Marcel Wortel van Sovon en Gert Ottens van Vogelbescherming. Zij weten alles van de resultaten tot nu toe én van deze o zo gewone, maar toch o zo bijzondere vogel. Luister maar!

Plant een klimop

Wil je de merel - en andere vogels zoals de zanglijster, roodborst, winterkoning en heggenmus - in je tuin helpen? Dat kan goed met een struikklimop. Je plant hem tegen je gevel, schuurtje, hek of schutting, of je gebruikt 'm als bodembedekker.

Te koop via onze webshop.

Onderzoek: Wat eet de merel?

Enthousiast geworden van de podcast? Doe dan ook mee met het merelonderzoek in 2022 naar wat de merel eet. Dat is niet ingewikkeld en vraagt niet om veel voorkennis. Alvast hartelijk dank!

Ook ’n vogelvriendelijke tuin?

De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.

Vind een tuinvogelconsulent in de buurt

Biologische planten in onze webshop

Vogelbescherming heeft ongeveer dertig biologische planten geselecteerd die vogelvriendelijk zijn. Deze zijn gekweekt zonder gif en kunstmest en zijn niet genetisch gemodificeerd. Goed voor insecten en
vogels en biodiversiteit.

Ontdek de biologische planten