Navigatie overslaan
Havik / Irmo Bos Alle berichten

Irmo Bos maakt de foto van de maand

Geplaatst op 10 november 2016

Via onze vogelgalerij kregen we van Irmo Bos een mooie foto opgestuurd van een havik. Het is onze foto van de maand. Die staat hierboven. Irmo vertelt het verhaal achter de foto en geeft een foto-tip.

"Ik zat in mijn boshutje waar een klein vijvertje bij ligt. Op warme dagen komen er best wat vogeltjes drinken en badderen, toen ze in paniek weg vlogen, zat er ineens een havik. Deze liep vervolgens rustig het water in en begon uitgebreid te badderen. Het was een prachtige ervaring."

"Als kind was ik altijd al gefascineerd door vogels, en in het speciaal roofvogels. Mijn inmiddels overleden oom was fanatiek vogelaar, die had altijd de mooiste verhalen. Hij gaf me ooit een - toen nog zwart-wit - foto van een havik. Zo'n havik was 25 jaar terug een stuk zeldzamer. Die te horen en te zien vliegen, was als kind erg indrukwekkend. De havik zal me dan ook altijd aan mijn oom doen herinneren."

"Het is best lastig om een vogel mooi te kunnen fotograferen. Zeker omdat ik een perfectionist ben, het kan altijd nog beter. Maar ik ga de uitdaging graag aan. Het in de natuur zijn, de rust maar ook de spanning en als laatste de voldoening, maken het voor mij erg leuk. Een foto is slechts het resultaat van veel observeren en geduld hebben, de weg er naar toe is wat je bezig houdt."

"Ik ga er zeker een paar keer per week op uit. Niet altijd om te fotograferen, maar ook om te observeren, kijken wat een geschikte plek is om eens met een camera en schuiltentje te gaan zitten."

"Mijn tip is toch wel dit: gedraag je alsof je deel uitmaakt van de natuur. De mooiste foto's maak je wanneer je een vogel niet verstoort. Observeer het gedrag van vogels en leer daarvan. En, als laatste, blijf het proberen... Er komt een moment dat je dan een prachtige foto kan maken."

De vogelfotogalerij

Stuur uw mooiste vogelfoto in voor een plek in onze vogelfotogalerij! Elke maand kiest Vogelbescherming er één als foto van de maand. Dank u wel!

Hoe zit het nu met verstoring?

Vogelfotografie is een boeiende tak van sport, en de grote kunst is om vogels op een natuurlijke manier vast te leggen. Maar hoe zit dat nu met verstoring? 

Meer over verantwoorde vogelfotografie

Digiscoping

De standaarduitrusting om met digiscoping te beginnen bestaat uit: een statief, een digitale camera of smartphone, een adapter en een telescoop. 

Kom naar onze winkel voor een advies