Navigatie overslaan
Havik / John de Graaf Alle berichten

John de Graaf maakte de foto maand

Geplaatst op 6 december 2016

Via onze vogelgalerij kregen we van John de Graaf een mooie foto opgestuurd van een havik. Het is onze foto van de maand. John vertelt het verhaal achter de foto en geeft een foto-tip.

Hoe kwam de foto tot stand? “De foto is gemaakt vanuit een observatiehut op de warmste dag van het jaar, zo`n 33 graden. Samen met mijn vader hebben we er zo`n 8 uur in gezeten, waarvan we de havik maar ongeveer 20 minuten hebben gezien. Voor de rest was het wachten... je weet nooit of hij nog terug komt.”

Heeft u iets speciaals met deze vogel? “Nee niet speciaal met de havik, maar door deze foto moest ik wel gelijk aan de term ‘haviksogen’ denken. Ze houden echt alles goed in de gaten. Zelfs het zachte geklik van de camera. Ik houd meer van ijsvogels, mijn favoriete vogel in Nederland. Een erg mooie vogel om te zien en om te fotograferen. Maar dat blijft een uitdaging, laat staan om een góede ijsvogel-foto te maken. Buiten Nederland is de kookaburra mijn favoriet. Mijn vrouw en ik hebben in Australië met een camper op een camping gestaan waar we deze vogel als wekker hadden, door zijn geluid is hij mijn favoriet.” (Geluid van een laughing kookaburra is hier te horen, red.)

ijsvogel / John de Graaf ijsvogel / John de Graaf

Gaat u vaak op pad? “Ik probeer er altijd tijd voor te maken. Zeker in het voor- en najaar ben ik vaak voor zonsopgang al onderweg, anders de laatste uurtjes voor dat de zon ondergaat. Als ik niet buiten ben, dan kijk ik naar foto`s van andere mensen, of lees ik interessante artikelen over fotografie. Ik ben er elke dag mee bezig.”

Waar komt die passie voor vogelfotografie vandaan? “Vogels zijn snel het eerste wat je ziet als je op fotosafari gaat in eigen land. Een goede foto van een vogel is zo gemakkelijk nog niet. Zit het licht goed in de ogen? Is het meer dan een vogeltje op een stokje?  Wat doet de omgeving op de foto met de vogel? En heeft dit een meerwaarde? Al met al knap lastig !

Heeft u een goede vogelfototip? “Oefen eerst in de tuin. Lukt het fotograferen van vogels in de tuin nog niet, dan lukt het ook in het veld niet. Mussen, merels, spreeuwen en koolmezen zijn super om op te oefenen. Als je de ogen van een huismus goed kan fotograferen, dan lukt het met elke vogel!”

Meer foto’s van John zien? Een foto van een ijsvogel staat hierboven, andere beelden via zijn Facebook-pagina

De vogelfotogalerij

Stuur uw mooiste vogelfoto in voor een plek in onze vogelfotogalerij! Elke maand kiest Vogelbescherming er één als foto van de maand. Dank u wel!