Navigatie overslaan
Kluut / Agami - Arie Ouwerkerk Alle berichten

In 4 stappen een stem voor de natuur

Geplaatst op 6 februari 2023

Op 15 maart 2023 gaan we naar de stembus voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Deze verkiezingen bepalen wie het de komende vier jaar in jouw provincie en waterschap opnemen voor de natuur. En dat is hard nodig, want de natuur staat ernstig onder druk en veel vogelsoorten worden bedreigd. Meer over hoe het gaat met de Nederlandse natuur lees je hier.

Ruimte voor natuur

De natuur geeft ons alles wat wij mensen nodig hebben. Schoon water, een groene leefomgeving, vruchtbare grond en gezonde lucht om in te ademen. Daarom roept Vogelbescherming zowel de landelijke, provinciale en lokale politiek op te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuur- en diervriendelijke landbouw. Voor onze eigen toekomst, die van onze kinderen en kleinkinderen.

Provinciale Staten en waterschappen

De Provinciale Staten en de waterschappen spelen daarbij een belangrijke rol. De waterschappen zorgen in Nederland voor het regionaal waterbeheer. En bij de provincies ligt onder meer de uitdaging om de landbouw om te vormen en onze natuur te beschermen en te herstellen. Ook bij de planning van stedenbouw, wind- en zonneparken, recreatie en infrastructuur is de provincie nauw betrokken. In dit artikel lees je meer over de rol van provinciebesturen en waterschappen.

Jouw stem telt

De bestuurders die tijdens deze verkiezingen gekozen worden, bepalen hoe jouw leefomgeving eruit komt te zien. Jij kunt invloed hebben op het natuurbeleid door op een partij te stemmen die de natuur genoeg ruimte geeft en planten- en diersoorten wil beschermen. In vier stappen leggen we je uit hoe je ervoor zorgt dat jouw stem naar de natuur gaat.

Meld je aan voor de actiemail

Vogels kunnen niet stemmen, maar jij kunt vogels toch een stem geven!

Meld je aan voor de actiemail en ontvang tips, info en materialen zoals leuke Gifjes en een poster waarmee je in actie kunt komen voor de vogels en de natuur in jouw provincie. 

Wilde eend - Nancy Folten Wilde eend - Nancy Folten

1. Raadpleeg een stemwijzer

Er zijn verschillende stemwijzers die je kunnen helpen een keuze te maken. Niet alle stemwijzers zijn op dit moment al beschikbaar, of beslaan niet alle provincies.

  • Kieskompas.nl (alle provincies)
  • Stemwijzer.nl (de provincies Drenthe en Overijssel zijn online, provincie Noord-Brabant volgt 10 februari, Limburg 23 februari. Overige provincies niet)
  • Mijnstem.nl (binnenkort beschikbaar voor alle provincies)

2. Check de partijen in jouw provincie

Zoek verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen en controleer wat zij de komende vier jaar willen doen aan beleid rond natuur en stikstof. Kom je er niet uit? Bespreek het met iemand in je omgeving. 

Via Google is te vinden welke partijen aan de verkiezingen meedoen in jouw provincie. Typ bijvoorbeeld 'deelnemende partijen provinciale statenverkiezingen 2023 Utrecht', dan kom je op deze pagina van de provincie Utrecht.

Ook programma’s zijn vaak eenvoudig te vinden via Google. Bijvoorbeeld benieuwd naar het programma van de PvdA in Drenthe? Zoek op ‘verkiezingsprogramma PvdA Drenthe’, en ga naar de website van de provinciale partij.

Tip!

Kijk welke partijen zich in jouw provincie en waterschap verkiesbaar stellen en lees hun verkiezingsprogramma’s. Kijk bijvoorbeeld wat er in het verkiezingsprogramma staat over:

  • Het stimuleren van natuurinclusieve landbouw
  • Aanpakken van de stikstofproblematiek ten behoeve van natuurherstel
  • Inzetten op natuurvriendelijk beheer van bermen, dijken en oevers
  • Klimaatbeleid, door o.a. meer water vast te houden voor droge periodes (klimaatbuffers)
  • Rekening houden met vogels bij het plaatsen van nieuwe windmolens en zonneparken
  • Het stimuleren van groen in en rond de stad
  • Versterking van het natuurnetwerk in het landelijke gebied

3. Ga op 15 maart naar de stembus

Zet de verkiezingsdag in je agenda en ga op 15 maart stemmen. Uiterlijk twee weken voor de verkiezing ontvang je via de post een stempas en een kandidatenlijst. Neem de stempas en een geldig legitimatiebewijs mee naar het dichtstbijzijnde stemlokaal. Stem op een partij waarvan jij vindt dat ze genoeg aandacht en geld willen besteden aan het beschermen en herstellen van de natuur.

4. Deel met je omgeving

Je kunt je invloed vergroten door te praten over de verkiezingen met mensen om je heen. Niet iedereen weet dat de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen op 15 maart zijn, waarom juist deze verkiezingen zo belangrijk zijn voor de natuur en hoe zij daar invloed op kunnen hebben. Deel dit stappenplan daarom met je omgeving of op sociale media en bescherm de natuur en de toekomst van de vogels.

Fluiter / Elwin van der Kolk Fluiter / Elwin van der Kolk

Bezoek een verkiezingsdebat

In veel provincies wordt in de weken voorafgaand aan de verkiezingen een verkiezingsdebat georganiseerd. Een goed moment om je te laten informeren en je stem te laten horen. Vogelbescherming organiseert samen met Natuurmonumenten, de Natuur- en Milieufederaties en SoortenNL op 13 maart in Tivoli in Utrecht het grote Natuur- en Klimaatverkiezingsdebat.

Onder leiding van Sofie van den Enk gaan provinciale politici van verschillende politieke partijen uit Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht met elkaar in debat. Deelnemers aan het debat staan hoog op de verkiezingslijst van onder andere PVV, Ja21, BBB, VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks en de PvdD. Iedereen is welkom. Gratis tickets via Tivoli.

 

 

Video in nieuw venster openen

Steun vogels en natuur

Natuur van wereldklasse, zoals het Waddengebied, moet hoe dan ook beschermd worden. Waarom? Omdat wateren met een rijke visstand een bron van voeding zijn voor vogels én mensen. En omdat vogels en natuur bijdragen aan ons welzijn.
Help je mee?

Ja, ik help vogels en natuur

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer