Navigatie overslaan
Huiszwaluwen / Wil Leurs - Agami Alle berichten

Huiszwaluw-huisjes

Geplaatst op 7 oktober 2020

Met frisse tegenzin en lood in de schoenen probeert Wil Leurs dit jaar kunstnesten op te hangen voor huiszwaluwen. Hij doet uit de doeken waarom en of het al die moeite waard was.

Bij wijze van experiment heb ik dit voorjaar twee kunstnestjes voor huiszwaluwen opgehangen aan de achtergevel. Ik had gelezen dat deze erg in trek zijn bij huiszwaluwen die op de zandgronden broeden, omdat daar nauwelijks natte klei voor ze te vinden is om nestkommetjes mee te metselen.

Normaal gesproken halen de zwaluwen in onze omgeving hun bouwmateriaal uit vochtige greppels. Maar door het gebrek aan regen de afgelopen paar jaar, staan de greppels droog en is er geen druppel modder te vinden. Eerder probeerden we onze huiszwaluwen te helpen met het maken van natte plekken, maar om ze nog wat meer van dienst te zijn is dit jaar het idee geboren om kunstnestjes aan te bieden.

Kunstnesten huiszwaluw / Wil Leurs - Agami Kunstnesten huiszwaluw / Wil Leurs - Agami

Niets dan het beste voor huiszwaluwen

Nu moet u weten dat ik geboren ben met twee linkerhanden en mis ik ook nog technisch inzicht. Het ophangen van nestkastjes is voor mij dan ook een hele onderneming. Zeker als dat allemaal vanaf een ladder moet gebeuren. Maar goed je wilt het allerbeste voor die prachtige huiszwaluwen. Met frisse tegenzin en flink wat lood in mijn schoenen ben ik aan de klus begonnen en is het mij zowaar gelukt om de kunstnestjes zonder al te veel problemen op te hangen. Conclusie was dan ook dat echt iedereen dit zou moeten kunnen.

Missie geslaagd?

De grote vraag was natuurlijk of al die inspanningen niet voor niets zouden zijn, want in eerste instantie werden de kunstnestjes volledig genegeerd. Ik kan u zeggen, we waren best een beetje teleurgesteld. We hadden al snel het idee dat de kastjes niet gebruikt zouden worden, omdat de zelfgemaakte nesten van vorig jaar al druk gerepareerd werden. Maar wat schetste onze verbazing, een paar weken later kwam er plotseling tevreden huiszwaluw gekwetter uit een van de kunstnestjes: missie dus toch geslaagd!

Huiszwaluw voert jong / Wil Leurs - Agami Huiszwaluw voert jong / Wil Leurs - Agami
Zwaluwluisvlieg / Wil Leurs - Agami Zwaluwluisvlieg / Wil Leurs - Agami

Zwaluwluisvlieg: geluk bij een ongeluk

Minder geslaagd was het ongelukje dat een van de jonge zwaluwen had. Het onfortuinlijke jong vloog tegen een van de ramen aan en zat versuft in onze tuin. Het ongelukje liep gelukkig met een sisser af en na een grondige inspectie bleek de schade mee te vallen. Geluk bij een ongeluk zou je kunnen zeggen, want tijdens de inspectie bleek de vogel een passagier aan boord te hebben, een parasiterende zwaluwluisvlieg. Daar hebben we hem snel van verlost.

Volgend jaar weer

Uiteindelijk hebben er in totaal vijf paar huiszwaluwen aan ons huis gebroed. Dat is twee meer dan in 2019. En vier paartjes hebben zelfs voor een tweede keer gebroed dit seizoen, een mooi resultaat. Nu het enthousiasme bij de huiszwaluwen zo groot is voor de prefab-huisjes vrees ik dat ik volgend jaar de ladder weer op moet. Ik heb het ervoor over, want het blijft fantastisch om ze de hele zomer rond het huis te hebben.

Vogels in de stad

Vogels zijn een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het stedelijk groen; ook gezond voor mensen.

Doe iets voor de vogels in de stad

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus