Navigatie overslaan
Bonte vliegenvanger / Wil Leurs - Agami Alle berichten
Bonte vliegenvanger / Wil Leurs - Agami Wil Leurs

Door Wil Leurs
Fotograaf

Schaarste op de vogel-woningmarkt

Geplaatst op 3 juni 2022

De woningnood is hoog, ook in vogelland. Ze bieden niet tegen elkaar op met geld, maar met brute kracht. In de tuin van Wil komt alles gelukkig op zijn pootjes terecht dit broedseizoen. Bij u ook?

Wij wonen op het platteland en je zou dan ook denken dat het met de woningnood hier wel meevalt. Niets is echter minder waar, althans in onze tuin. We hebben maar een beperkt aantal grote bomen waarin we nestkastjes kunnen ophangen. Dat betekent dat er een limiet is aan het aantal kastjes.

Climax vogel-woningnood

De schaarste op de vogel-woningmarkt kwam dit voorjaar al snel tot een climax toen op 13 april de bonte vliegenvanger terugkwam van zijn zonnige winterverblijf. Tot zijn grote ergernis was het kastje in de walnoot ingenomen door de familie koolmees, die het – nietsvermoedend - netjes hadden ingericht met stro en dons. Met de buren, een paartje ringmus dat ook in de walnotenboom woont, konden de koolmezen het goed vinden. Tot 13 april was alles peis en vree.

Koolmees / Wil Leurs - Agami Koolmees / Wil Leurs - Agami

Vechten om nestkasten

De rust werd echter ruw verstoord zodra mannetje bonte vliegenvanger aankwam. Als eerste had hij zijn zinnen gezet op het kastje van de ringmussen, maar die waren uiteraard niet bereid hun prachtige woning af te staan aan deze zomergast. Er werd gekibbeld en geruzied en uiteindelijk haalde de vliegenvanger bakzeil.

Nu waren de koolmezen aan de beurt, maar ook zij waren niet van plan om op te stappen. De ruzie liep hoog op, ik denk dat ze bij de rijdende rechter hier graag een uitzending aan hadden gewijd. Het mannetje bonte vlieg bleek echter toch te sterk en de mezen kozen uiteindelijk het hazenpad.

Bonte vliegenvanger / Wil Leurs - Agami Bonte vliegenvanger / Wil Leurs - Agami

Vrede in de walnoot

Gelukkig vonden de koolmezen een redelijk appartementje in de voortuin in de berk langs de weg. Minder riant dan het huisje in de walnoot, maar als de woningnood hoog is, ben je tevreden met ieder dak boven je hoofd.

De vrede keerde weer in de walnotenboom, helemaal toen een vrouwtje bonte vliegenvanger smoorverliefd werd op de man bonte vliegenvanger. Hij wist met zijn prachtige zang het vrouwtje te imponeren. Toen zij eenmaal voor hem koos, verdwenen zijn boze buien als sneeuw voor de zon.

Ringmus / Wil Leurs - Agami Ringmus / Wil Leurs - Agami

Ringmussen kraken huiszwaluwnesten

De huiszwaluwen kwamen bij aankomst ook van een koude kermis thuis, want enkele van de prefab huiszwaluwhuisjes waren gekraakt door ringmussen. Voor sommige huiszwaluwen zat er niets anders op dan zelf een nieuw huis te bouwen. Gelukkig gelden er geen stikstof-beperkende maatregelen voor de bouw van huiszwaluwnesten en een bouwvergunning is ook niet nodig. Daarnaast was er nog ruimte genoeg onder onze dakgoot. Geen vuiltje aan de lucht zou je denken.

Huiszwaluw / Wil Leurs - Agami Huiszwaluw / Wil Leurs - Agami

Een vogelhuis van poep

Voor de huiszwaluwen was de droogte dit voorjaar echter een spelbreker. Hierdoor werd vochtige klei schaars. Uit nood stapten de huiszwaluwen over op een alternatief dat in delen van Afrika nog gebruikt wordt bij het bouwen van huizen. Ze begonnen vezelrijke poep van de buur-koeien voor hun nesten te verzamelen. Gelukkig zijn de huisjes op tijd afgekomen voor de gezinsuitbreiding.

Impuls aan de vogel-woningmarkt

Eind goed al goed, maar als u de vogel-woningmarkt een impuls zou willen geven, dan is dat fijn. Een koolmeeskastje in de achtertuin bijvoorbeeld, of zo’n leuke 3-in-1 mussennestkast onder de dakgoot. Bedankt namens alle starters!

Ook ’n vogelvriendelijke tuin?

De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.

Vind een tuinvogelconsulent in de buurt

Een keur aan nestkasten

Veel vogels kun je helpen met een nestkast. Elke soort heeft eigen woonwensen. Waar en hoe je de nestkast ophangt, is belangrijk, net als het type kast. Koop 'm bij Vogelbescherming, dan steun je ook ons werk.

naar de webshop