Navigatie overslaan
Project Akkerranden Alle berichten

Helden van de akkerrand

Geplaatst op 9 september 2016

De patrijs. Een van de ludiekste vogeltjes van ons boerenland dreigt de meest tragische te worden.

Honderdduizenden patrijzen zaten er ooit op de Nederlandse akkers. Een schokkende 20.000 zijn er nog maar over. 95% is weg! De intensieve landbouw is de totale nekslag voor een steeds langere lijst van vogels. Vooral het verdwijnen van de patrijs komt bij veel mensen binnen. Te lief, te schattig, te mooi. Overal zag je ze vroeger. Koppie boven het gras uit, mooie kleuren, hele families kon je tegenkomen. Zucht.

Wonderen in Aalten

Maar in Aalten in de Achterhoek gebeurt iets waar je toch weer vrolijk van wordt. Voor een reportage was ik namens Vogelbescherming op stap met verslaggever Rob Buiter (links) van Vroege Vogels Radio en Frans ter Bogt (midden) en Herman Simmelink (rechts) van het project ‘Samen voor de Patrijs’. Patrijsliefhebbers in hart en nieren, die met een akkerranden-project kleine wonderen verrichten.

Met hulp van boeren, bewoners van het buitengebied, een groep vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek en financiële steun van onder meer Vogelbescherming en de gemeente Aalten hebben ze in een paar jaar tijd een patrijzenwalhalla gecreëerd. Hectares met akkerranden (vol granen, zonnebloemen en zaadrijke kruiden) zijn aangelegd en die bieden voedsel en broedgelegenheid voor de patrijzen.
En daarom lacht Frans voluit op deze foto. Want het werkt. De patrijzen gaan als een speer rondom Aalten. Van minder dan 10 paartjes naar meer dan 40 in een paar jaar tijd. En er zijn nog veel meer positieve effecten. De patrijzen zwermen uit naar omliggende gebieden en talloze andere vogelsoorten als geelgorzen liften mee. Het stikt ook weer van de vlinders, bijen en sprinkhanen.

Patrijs in de tuin

De gemeente Aalten en het VVV zijn ook blij, want toeristen vinden de bloeiende akkerranden schitterend om langs te fietsen of wandelen. En last but not least de bewoners van het gebied zelf. Ze bellen Frans bij nacht ontij enthousiast op om te vertellen dat er een patrijs in hun tuin zit, of bij de buren of ‘op dat akkerrandje om de hoek’.

Missie geslaagd. Patrijzen weer kansen en draagvlak te over. Hulde voor Frans en Herman en de talloze vrijwilligers die dit mogelijk maken. En hopelijk volgen er meer van deze initiatieven. Want zolang het huidige desastreuze landbouwbeleid niet verandert, zijn dit soort initiatieven de lifeline voor patrijzen. Anders zijn we ze kwijt in Nederland. En dat beseffen Frans en Herman maar al te goed. Daarom willen ze hun ervaringen ook delen met andere vogelbeschermers.

Leren van Frans en Herman in Aalten?

Wil je deze zeer gemotiveerde en succesvolle patrijzenbeschermers ontmoeten en horen hoe zij het hebben aangepakt? Dat kan! Op zaterdag 24 september houdt ‘Samen voor de Patrijs’ een informatiebijeenkomst in het projectgebied bij Aalten. Meer weten over het programma of opgeven voor deelname kan per mail aan Frans ter Bogt.

Reportage bij Vroege Vogels

De radioreportage van Vroege Vogels werd zondag 11 september uitgezonden op NPO Radio 1. Hier kun je de reportage terugluisteren.

Help mee met een gift

Vogelbescherming zou heel graag nog meer van dit soort initiatieven zoals in Aalten willen stimuleren. Daarvoor kunnen we uw hulp goed gebruiken! Wilt u óók iets voor de patrijs doen? Help dan mee met een gift.