Navigatie overslaan
Roodborst / Shutterstock Alle berichten

Grote aantallen tellers bij tussenstand Nationale Tuinvogeltelling

Geplaatst op 28 januari 2023

Dit weekend wordt er voor het 20ste jaar op rij vogels geteld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek. Op dag 2 van deze vogeltelling zijn er al ruim 40.000 mensen die hun waarnemingen hebben doorgegeven. Zondag is de laatste kans om mee te tellen met de 20e editie.

Koolmees in meeste tuinen

Na twee dagen vogels tellen wordt de top 3 net als voorgaande jaren aangevoerd door de huismus. ‘’Maar, let op’’ zegt Tersmette, ‘’de huismus is in aantal het meest gezien, maar hij komt in minder dan de helft van de getelde tuinen voor. De koolmees daarentegen wordt in bijna driekwart van de tuinen gespot.’’ Wie aan het eind van het weekend de top 3 compleet gaat maken blijft nog even spannend. ‘Het is stuivertje wisselen tussen de pimpelmees en de merel.’’

De huismus is in aantal het meest gezien, maar hij komt in minder dan de helft van de getelde tuinen voor. De koolmees daarentegen wordt in bijna driekwart van de tuinen gespot.

Hanne Tersmette

Vorig jaar deden maar liefst 170.000 mensen mee aan dit grootste citizen science project van Nederland. Met dat aantal in het achterhoofd is Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland optimistisch over deze tussenstand. ‘De meeste mensen tellen namelijk op zondag’.  Toch is het natuurlijk spannend of het aantal van vorig jaar weer wordt gehaald. Dus als je nog niet geteld heb; zondag is de laatste kans! Kijk daarvoor op www.tuinvogeltelling.nl

Vogels tellen kan iedereen!

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is heel simpel: tel een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon en meld de resultaten op tuinvogeltelling.nl. ‘’Ook als je geen vogelaar bent kun je meedoen. De webapp Mijntuinvogeltelling.nl is namelijk een handige hulp bij het herkennen van de vogels. Via een foto of een vragenlijst helpt de app met het benoemen van de soorten.’’ Via deze app kunnen in het telweekend ook direct de resultaten worden doorgegeven.

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Web-app MijnTuinvogeltelling

Meedoen met de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling wordt nog leuker met web-app MijnTuinvogeltelling. De web-app helpt je de meest voorkomende tuinvogels van Nederland te herkennen. En maakt het invoeren van je telling tijdens dat weekend nog makkelijker!

Lees over de gratis web-app