Navigatie overslaan
Gierzwaluw / Shutterstock Alle berichten
Gierzwaluw / Shutterstock Hanne Tersmette

Door Hanne Tersmette
Medewerker Vogelbescherming

Gierzwaluwnesten graag melden!

Geplaatst op 7 juni 2021

Gierzwaluwen broeden in onze gebouwen en huizen. Om hun nestplekken in kaart te krijgen voor betere bescherming, vragen Vogelbescherming en Waarneming.nl aan heel Nederland hulp. Gelukkig stromen de meldingen al binnen! Deze warme zomerdagen zijn namelijk perfect om ze in hun nestholte te zien vliegen. Geeft u ook de nestplaatsen van gierzwaluwen in uw dorp of stad door via Waarneming.nl?

Gierzwaluwen broeden in Nederland enkel in gebouwen. Maar door het steeds beter isoleren van onze huizen verdwijnen hun nestplaatsen. Lastig, want gierzwaluwen zijn erg honkvast. Ze vliegen jaarlijks duizenden kilometers op en neer naar Afrika, maar keren ze elke zomer naar exact hetzelfde nestje terug.

Gierzwaluw / Shutterstock Gierzwaluw / Shutterstock

“Om bij renovaties rekening te kunnen houden met deze beschermde gierzwaluwnesten, moeten we wél weten waar ze zitten. Om de nestplaatsen van de gierzwaluwen in kaart te brengen wordt ecologisch onderzoek uitgevoerd, maar er is nog veel onbekend. Veel mensen weten niet eens dat deze bijzondere vogels onder hun dak broeden. Daarom vragen we iedereen deze zomer om uit te kijken naar de gierzwaluwen en door te geven waar ze nestelen”, zegt Femke Jochems van Vogelbescherming Nederland. “Hoe meer nesten bekend zijn, hoe makkelijker het is om ze te beschermen.”

Een gierzwaluw is geen standaard vogel

Om mee te tellen hoeft u geen doorgewinterde vogelaar te zijn. Combineer uw zomerse avondwandelingetje gewoon met het speuren naar nestplekken van gierzwaluwen. Goed om te weten: een gierzwaluw is geen standaard vogel. Slapen, eten en paren, ze doen het allemaal in de lucht. De jongen worden vaak maar een paar keer per dag gevoerd, vooral net na zonsondergang. En regent het een paar dagen? Dan is de gierzwaluw gevlogen. Die gierzwaluwen in de lucht ziet u dus moeiteloos, maar om de nestplekken te leren zien, moet u een paar dingen weten.

Gierzwaluw / Ton Renniers Gierzwaluw / Ton Renniers

Wat tips om nestplekken te ontdekken op een rij

 1. Gierzwaluwen broeden in holtes van huizen. Favoriete plekken zijn onder dakpannen of kantpannen, in nestkasten, of holle toegankelijke goten en dakbekistingen.
 2. De beste tijd van het jaar om gierzwaluwen daadwerkelijk bij een nest te zien is vanaf begin juni tot eind juni.
 3. Het beste moment van de dag is rond zonsondergang. Zeker in de periode van begin juni tot eind juli keert een van beide oudervogels dan terug bij het nest.
 4. Is het een paar dagen regenachtig weer? Dan vertrekken de gierzwaluwen meteen naar zonnigere plekken en hoeft u dus geen moeite te doen.
 5. Hoort of ziet u gierzwaluwen laag overkomen? Goede kans dat ze een nest in de buurt hebben.
 6. U mag een locatie als nestplaats invoeren als:
  • U een gierzwaluw daadwerkelijk een invliegopening ziet invliegen (bijvoorbeeld onder een dakpan of een neststeen of -kast).
  • U roepende vogels of piepende jongen hoort op de plek waar u denkt dat het nest zich bevindt.
  • Als u duidelijk ‘groeiende’ gierzwaluwpoepsporen ziet onder de vermoedde nestplek.

Meer over gierzwaluwen en hun nestplaatsen vindt u in deze flyer.

Zo geeft u nestplaatsen door

Geef de nestplaatsen hier door. Aan het einde van de zomer laten Vogelbescherming Nederland en Waarneming.nl weten hoeveel gierzwaluw nestplaatsen we samen hebben ontdekt.

Factsheets stadsvogels

Vogelbescherming heeft een reeks factsheets over stadsvogels gepubliceerd voor gemeenten, bedrijven, bouwers, bewoners en andere betrokkenen.

download pdf's

Vogels in de stad

Vogels zijn een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het stedelijk groen; ook gezond voor mensen.

Doe iets voor de vogels in de stad