Navigatie overslaan
Bonte strandloper / Pixabay Alle berichten
Bonte strandloper / Pixabay Ellis Samsom

Door Ellis Samsom
Medewerker Vogelbescherming

Gezocht: kandidaten voor de Ledenraad

Geplaatst op 30 november 2023

Leden van Vogelbescherming kunnen zich tot 1 februari 2024 kandidaat stellen voor de Ledenraad. We vroegen huidige Ledenraadsleden waarom zij zich op deze manier inzetten voor Vogelbescherming. Deze keer Ko Katsman.

Even voorstellen:

Naam: Ko Katsman
Leeftijd: 71 jaar
In de Ledenraad sinds: 2022
Beroep: Gepensioneerd 

Waarom zet jij je in voor de bescherming van vogels?

“Vogels zijn graadmeter voor de staat van de natuur. Waar vogels zomaar verdwijnen, is er iets aan de hand met het milieu en de natuur. Daarnaast hebben vogels ook nog een emotionele waarde. Wat maakt dat je geniet van zang, kleur en fenomenen als vogeltrek? Dat maakt dat vogels meer dan de moeite waard zijn om te beschermen.”

Wat is jouw mooiste vogelervaring (en waarom)?

“Het is moeilijk om mijn mooiste vogelervaring te noemen. Er zijn zo veel hele mooie. Maar in de top tien staat een moment op de Maasvlakte toen een paar bonte strandlopers mij zittend op de grond tot op enkele centimeters naderden. Aan de ene kant voelde ik me één met die vogels, aan de andere kant weet je dat je er op zo'n moment helemaal niet toe doet.”

Wat spreekt jou aan in de Ledenraad van Vogelbescherming?

“Als lid van de Ledenraad krijg je de mogelijkheid om mee te denken met de professionals van de organisatie. Elk lid vanuit zijn eigen kennis en ervaring. De een is deskundig op financieel gebied, een ander weet weer veel van bescherming. Dat maakt dat ook de beroepsmensen input krijgen vanuit het 'veld'. Zo maak je met elkaar Vogelbescherming tot een nog betere organisatie.”

Waarom zouden leden zich volgens jou kandidaat moeten stellen voor de Ledenraad?

“Toen ik lid werd van de Ledenraad was het een gezelschap van vooral wat oudere mannen. Gelukkig is dat veranderd. Tegenwoordig zijn er meer jongere (m/v) leden. En die hebben we hard nodig om mee te denken over één van de belangrijkste vragen voor Vogelbescherming: hoe interesseren we toekomstige generaties zo voor Vogelbescherming dat ze de organisatie willen steunen door een lidmaatschap? Daarnaast is het gewoon leuk om lid van de Ledenraad te zijn. Je bent heel snel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.”

Pand Vogelbescherming Nederland / JvD

Kandidaat stellen?

De Ledenraad vertegenwoordigt de leden van Vogelbescherming en controleert het beleid van het Bestuur en de Raad van Toezicht. Ben je enthousiast over Vogelbescherming en wil je je kandideren?

Tot 1 februari 2024 kunnen leden van Vogelbescherming zich kandidaat stellen voor de Ledenraad. Vanaf 15 april tot 15 mei zijn de verkiezingen. Op 31 mei volgt uiterlijk de uitslag.

Lees er hier meer over

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder