Navigatie overslaan
Huismus op braam / Shutterstock Alle berichten

Gemeenten: gebruik geen gif!

Geplaatst op 3 december 2020

Het verbod op professioneel gebruik van bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw is opgeheven. Daarom een oproep aan alle Nederlandse gemeenten: besluit zelf om geen gif te gebruiken! In het belang van alles wat leeft...

De biodiversiteit in Nederland staat ernstig onder druk. Insectenpopulaties zijn ingestort en tot voor kort algemene vogels zoals torenvalk, ringmus en huismus staan op de Rode Lijst. Zelfs haas en konijn staan daar inmiddels op.

Die achteruitgang van de biodiversiteit heeft tal van oorzaken. Steeds duidelijker wordt dat ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen één van die oorzaken is. Uit onderzoek in Drenthe en Gelderland blijkt dat er overal, ook in natuurgebieden, resten van vele soorten gif te vinden zijn.

Tuin hommel / Hans Peeters Insectenpopulaties zijn ingestort. Help ze herstellen.

Verbod opgeheven: keuze bij de gemeenten.

Desondanks besloot de rechter vorige week donderdag dat het verbod op professioneel gebruik van bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw wordt opgeheven.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat gemeenten weer gif moeten gaan gebruiken. Ondanks de uitspraak hoopt Vogelbescherming dat gemeenten er nog steeds voor kiezen om het gebruik van gif af te bouwen. Dat geldt ook voor veel zogenaamd biologische middelen, zoals aaltjes tegen eikenprocessierups, die dodelijk zijn voor álle rupsen. Sommige gemeenten zijn al goed bezig, maar er is nog veel te winnen.

Wij roepen alle gemeenten dan ook op om in het belang van de biodiversiteit geen gif te gebruiken!

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen via de digitale nieuwsbrief. De beste tuintips, mooie vogels, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Aanmelden Vogels digitaal

Help vogels van de Rode Lijst

Ons land telt 196 broedvogels en maar liefst 87 soorten staan er op de Rode Lijst. Dat is bijna de helft! Gelukkig is er ook positief nieuws: beschermen werkt. Met uw gift steunt u de verbetering van leefgebied voor vogels van de Rode Lijst. 

Doneer nu