Navigatie overslaan
Huismus op braam / Shutterstock Alle berichten

Gemeenten: gebruik geen gif!

Geplaatst op 3 december 2020

Het verbod op professioneel gebruik van bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw is opgeheven. Daarom een oproep aan alle Nederlandse gemeenten: besluit zelf om geen gif te gebruiken! In het belang van alles wat leeft...

De biodiversiteit in Nederland staat ernstig onder druk. Insectenpopulaties zijn ingestort en tot voor kort algemene vogels zoals torenvalk, ringmus en huismus staan op de Rode Lijst. Zelfs haas en konijn staan daar inmiddels op.

Die achteruitgang van de biodiversiteit heeft tal van oorzaken. Steeds duidelijker wordt dat ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen één van die oorzaken is. Uit onderzoek in Drenthe en Gelderland blijkt dat er overal, ook in natuurgebieden, resten van vele soorten gif te vinden zijn.

Tuin hommel / Hans Peeters Insectenpopulaties zijn ingestort. Help ze herstellen. Tuin hommel / Hans Peeters

Verbod opgeheven: keuze bij de gemeenten.

Desondanks besloot de rechter vorige week donderdag dat het verbod op professioneel gebruik van bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw wordt opgeheven.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat gemeenten weer gif moeten gaan gebruiken. Ondanks de uitspraak hoopt Vogelbescherming dat gemeenten er nog steeds voor kiezen om het gebruik van gif af te bouwen. Dat geldt ook voor veel zogenaamd biologische middelen, zoals aaltjes tegen eikenprocessierups, die dodelijk zijn voor álle rupsen. Sommige gemeenten zijn al goed bezig, maar er is nog veel te winnen.

Wij roepen alle gemeenten dan ook op om in het belang van de biodiversiteit geen gif te gebruiken!

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Geef voor vogels

Vogels zijn er altijd en bijna overal. Ze bezorgen ons plezier en blijven ons verwonderen. Toch is de aanwezigheid van vogels niet vanzelfsprekend. Veel vogels hebben het moeilijk of dreigen zelfs uit ons land te verdwijnen. Help ook mee.

Doneer nu