Navigatie overslaan
Alle berichten

Geleerde lessen

Geplaatst op 28 januari 2016

Ik zal hooguit een jaar op de middelschool hebben gezeten. Met mijn huiswerk keurig in mijn tas ging ik naar de Engelse les. De opdrachten werden klassikaal overhoord. Jip, vroeg de lerares, what can we see on the beach? Ik las hardop voor wat ik thuis in mijn schriftje had geschreven: on the beach we can see gulls. Als op commando brak een lachsalvo los in de klas. De juf nam het voor me op door me een complimentje te geven voor mijn antwoord. De hele klas had verstaan: on the beach we can see girls. De andere brugklassers lazen thuis blijkbaar geen Engelse vogelboeken en hadden zodoende nog geen kennis genomen van het Engelse woord voor meeuw.

Het verhaal popt nog regelmatig op in mijn gedachten. Want er gaat geen jaar voorbij of ik word gebeld door een of andere ambtenaar of journalist met een vraag – of liever gezegd klacht – over meeuwen. Elke keer moet ik weer vertellen dat direct bestrijden zinloos is, als we niet zelf veranderen en de stad anders inrichten. Leren ze hun lessen nou nooít? Als we zelf de stad schoonhouden, hoeven de meeuwen onze troep niet op te ruimen. Iedereen begrijpt het, niemand lijkt het te willen weten. In Alkmaar worden op een industrieterrein stormmeeuwen zelfs doodgeschoten vanwege zogenaamde overlast. Aan de overkant van de Noordzee, in Newcastle, staat een informatiebord dat voorbijgangers wijst op een kolonie drieteenmeeuwen op de vensterbanken en bruggen langs de rivier Tyne. Een kwestie van mentaliteit.

Toen ik nog op school zat werden kinderen met rood haar uitgescholden, totdat de roodharige Sandra van Echten verscheen in een videoclip van Golden Earring en iedereen inzag hoe mooi vrouwen met rood haar zijn. Wees trots op wat je hebt, al moet iemand anders je daar soms op wijzen. Met meeuwen is het niet anders. Meeuwen zijn mooi. Punt. Alleen iemand die geen oog heeft voor schoonheid kan een hekel krijgen aan meeuwen. Vliegende meeuwen staan voor schoonheid en souplesse en bovenal zijn meeuwen het symbool van vrijheid. Meeuwen behoren tot de beste vliegers van het dierenrijk en hebben geleerd om zich succesvol aan te passen aan een wereld die in toenemende mate gedomineerd wordt door mensen. Als wij daar weer lering uit trekken, kunnen we de steden zo inrichten dat de meeuwen ons volgen zoals wij wensen. Volgens mij kunnen meeuwen en mensen prima samenleven in een stad. Alleen meeuwen leren hun lessen sneller dan wij.  

De Stadsvogelaar

De stadsvogelaar

Dit zijn verhalen uit de verhalenbundel 'De stadsvogelaar & andere verhalen'.
Dit boek is te koop in de winkel van Vogelbescherming in Zeist.
Het is ook te bestellen bij uitgeverij Aspekt.

Te koop in winkel van Vogelbescherming

Gerelateerde items