Navigatie overslaan
Alle berichten

Boerenzwaluw

Geplaatst op 11 februari 2016

Begin april zette mijn moeder het kantelraampje op zolder open. Want, zo wist ze, in de weken daarna zouden de zwaluwen terugkeren uit Afrika. In de nok van de zolder bouwde een boerenzwaluwpaar jaar na jaar hun nest. Door het kleine dakraampje vlogen ze in en uit. Het mannetje vermaakte zijn broedende vrouwtje met gezang vanaf de waslijn. Bovenaan de zoldertrap, onder het zwaluwnest, had mijn moeder – de schat – een kussen gelegd. Er was eens een jong uit het nest gevallen of gegooid. Nu er een kussen lag, zou zo’n kwetsbaar wezentje een val misschien overleven. De zwaluwen moeten haar enorm hebben geboeid. Ze borduurde zelfs zwaluwtjes op de lakens van mijn kinderbed. Als kleine jongen zag ik elke ochtend de boerenzwaluw als ik wakker werd.

Alles is heerlijk aan deze vogel. In zijn vlucht schrijft de boerenzwaluw een gedicht van bewegingen in de lucht. Altijd in gezellige groepjes. Continu klinkt de opgewekte zang. Zelfs bij de meest indrukwekkende vliegcapriolen lijkt de zwaluw moeiteloos te zingen. Dit is Poetry in motion. Gelukkig is de boerenzwaluw een kosmopolitische vogelsoort. Overal ter wereld komt de boerenzwaluw voor, ik hoef hem nergens te missen. In Japan, Amerika of India, waar ik voor mijn werk ook naartoe vloog, overal vloog ook mijn geliefde zwaluw. Er is veel moois in Amsterdam, maar er zijn bar weinig boerenzwaluwen. Toch weten mijn vrienden mij uiteindelijk ook hier te vinden.

Na twintig jaar belandt mijn huwelijk in een crisis. De gebeurtenissen raken mij diep. Op een sombere ochtend in april staar ik moedeloos langs de rand van mijn koffiebeker over de kade. Plotseling klinkt onmiskenbaar de opgewekte zang van een boerenzwaluw. Soepel scheert de vogel rond de boten en rakelings over het water, zoals alleen een boerenzwaluw dat kan. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar in de loop van de week verschijnt een tweede zwaluw. In de dagen die volgen bouwt het paar een nest onder de overhangende kade, recht voor de deur van mijn huis. Kwetterend vliegen de vogels af en aan. Het mannetje vermaakt zijn broedende vrouwtje met gezang vanaf de steiger of gewoon vanuit de lucht. Het is weer fijn thuiskomen, sinds ik elke dag word verwelkomd met zwaluwzang. In Nieuw-Zeeland spreekt men niet voor niets over de Welcome swallow. Het vinden van geluk in het leven begint bij genieten van de gewone dingen. En de boerenzwaluw.

De Stadsvogelaar

De stadsvogelaar

Dit zijn verhalen uit de verhalenbundel 'De stadsvogelaar & andere verhalen'.
Dit boek is te koop in de winkel van Vogelbescherming in Zeist.
Het is ook te bestellen bij uitgeverij Aspekt.

Te koop in winkel van Vogelbescherming

Gerelateerde items