Navigatie overslaan
Visdief / Rik Kruit (Saxifraga) Alle berichten

Visdief kan het dak op

Geplaatst op 2 november 2016

Een aantal jaar geleden werd becijferd dat zo’n 9% van alle Nederlandse visdieven op daken broeden. Vooral in het binnenland waar natuurlijke broedplekken niet te vinden zijn. Op zulke daken vallen de eieren niet op. Een probleem ontstaat als er nieuw dakgrind nodig is, zoals onlangs bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Maar een goede oplossing was er ook!

Grind aan vervanging toe

Op het immens grote grinddak van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle broedt al jaren een kolonie visdiefjes. Na 25 jaar is het dak hoognodig aan vervanging toe. Het grind is dermate begroeid geraakt, dat het te veel water vasthoudt en de constructie van het dak eronder begint te lijden.

Dat lijkt slecht nieuws voor de visdief, die zijn broedplaats dreigt te verliezen. Maar - zoals zo vaak bij het beschermen van vogels in het stedelijk gebied - hoeft het één, het ander niet in de weg te zitten.

De oplossing

Vogelbescherming en Ahold zijn overeengekomen dat de werkzaamheden aan het dak beginnen op 15 oktober (na het broedseizoen) en op 15 maart (voor de aanvang van het nieuwe broedseizoen) moeten zijn afgerond. Zo kunnen de werkzaamheden plaatsvinden zonder ontheffing van de Flora & Faunawet én hebben de visdieven volgend jaar weer een geschikte nestplaats. Ook goed nieuws voor de kokmeeuwen trouwens, die inmiddels ook een broedplek op het dak hebben gevonden.

Het werk zal efficiënt worden uitgevoerd. Een enorme slurf zuigt het grind van het dak, vrachtwagens voeren het af. Vervolgens wordt het gewassen en komt er schoon grind terug. Dit is niet per se hetzelfde grind, maar wel van dezelfde kwaliteit, zodat het voor de visdief en de kokmeeuw een aantrekkelijke nestplek blijft.

Visdief / Gerrit Gerritsen Visdief / Gerrit Gerritsen

Meer weten?

Tijdens Beleef de Lente 2016 konden we de belevenissen van een visdieven-kolonie op een Leeuwardens dak. De camera’s zijn inmiddels uitgezet, maar de blogs over het boeiende dakleven staan nog online.

Een thuis voor gierzwaluwen

Gierzwaluwen zijn steeds meer aangewezen op nestgelegenheid die wij creëren. Moderne gebouwen bieden weinig ruimte voor hun nesten. In veel steden zijn vrijwilligers actief die nestkasten ophangen. Wij helpen mee om de kasten te kopen en te plaatsen, u ook?

koop een gierzwaluwkast

Gratis magazine Vogels dichterbij

Maak van uw tuin een vogelparadijs. Dit magazine staat boordevol mooie foto’s over vogels kijken en met veel praktische tips over vogels voeren, nestkastjes en vogelvriendelijke tuinen.

bestel gratis magazine