Navigatie overslaan
Bergeend / Hans Peeters Alle berichten

Fotohut van de maand: Wommels

Geplaatst op 2 mei 2018

Hans Peeters en Rob Kempers zijn op zoek naar de beste vogelfotohut van Nederland en België. Vogelhutten zijn bedoeld om dicht bij vogels te komen zonder ze te verstoren. Dit keer gaan ze op bezoek bij ‘gruttoboer’ Murk Nijdam, in Wommels (Friesland).

Koning van de weide

Al voor we ons hebben geïnstalleerd in de hut zijn we de tel kwijt. Grutto’s vliegen en roepen links, rechts, voor, achter en boven ons. Er zijn weinig plekken in Nederland waar zoveel grutto’s bij elkaar broeden als hier. Eigenlijk weet ik het wel zeker. Dit is de enige! Nergens vind je grotere dichtheden van de ‘koning van de weide’ ofwel ‘de kening fan ‘e greide’, zoals de Friesen zeggen.

Grutto / Hans Peeters Grutto / Hans Peeters

Dit alles is te danken aan het intensieve gruttobeheer van boer Murk, bij wie we vandaag te gast zijn. Naast gruttoboer is hij ook koeienboer en zijn hele bedrijfsvoering heeft hij afgestemd op de broedende weidevogels. Zijn liefde voor zijn koeien is groot, maar die voor de grutto’s is groter.

Visdief / Rob Kempers Visdief / Rob Kempers

Weidevogels alom

Niet alleen grutto’s zijn er te kunnen fotograferen, het hele palet aan weidevogels treedt voor je op. Vanuit de hut kijk je uit over een uitgekiend aangelegd plasdras gebied. Hier kun je je in het voorjaar vergapen aan baltsende grutto’s, parende kluten, wassende tureluurs en foeragerende bergeenden.

Kluut / Hans Peeters Kluut / Hans Peeters

Soms komen de vogels zo dichtbij dat je telelens absoluut onbruikbaar is. Behalve de vaste gasten word je regelmatig getrakteerd op passanten en andere verrassingen. Wat te denken van groepjes doortrekkende kemphanen (!), op kleur komende zwarte ruiters of andere steltlopers. In de nazomer vertoeven hier tientallen watersnippen. Meer dan twintig verschillende soorten op een dag is eerder regel dan uitzondering.

Kemphaan / Rob Kempers Kemphaan / Rob Kempers

Het hoofd boven water

Murk heeft twee fotohutten op zijn land geplaatst. Beide aan de rand van een ondiepe plas, waar de vogels op kniehoogte in kunnen staan. Hut 1 bevindt zich deels in het water, waardoor je op ooghoogte over de waterlijn kijkt. Vanuit dit lage standpunt ben je verzekerd van fraaie vogelportretten. Vooral ’s ochtends vroeg heb je hier mooi licht.

Hans op boot Wommels / Rob Kempers Hans op boot Wommels / Rob Kempers

Hut 2 bereik je met een bootje en biedt zicht op twee kleine vogeleilandjes. In de juiste tijd van het jaar broeden hier kluten en visdieven. Naast deze hut bevindt zich tevens een kunstmatige oeverzwaluwwand. Ook hier kun je op vogelhoogte fotograferen, maar dan moet je wel plat op de grond.

Vijf sterren plus!

Beide hutten bieden riant ruimte aan drie of vier fotografen. Je kijkt en fotografeert door open gaten. Als daar de wind opstaat, maar ook ‘s morgensvroeg of vroeg in het jaar kan dat behoorlijk koud zijn. Verwacht geen verwarming in de hut en geen overbodige luxe. Je komt hier voor de vogels en die zijn rijkelijk aanwezig. Eerlijk gezegd kennen we geen fotohut waar je zo mooi en zo dichtbij zoveel verschillende weidevogels en steltlopers kunt fotograferen!

Het beste gebruik je een driepootstatief, zodat je afstand kunt houden van de kijkgaten en je lens niet naar buiten steekt. Een rijstzak kan ook, maar zwaai dan met je apparatuur niet te veel heen en weer.

We hebben ons opgelegd maximaal vijf sterren aan een hut te verlenen, anders kreeg Murk er meer. Niet zozeer voor het comfort, maar voor de beleving, setting en soorten. Dus *****+!

Fotohut Wommels / Rob Kempers Fotohut Wommels / Rob Kempers

Uitgerust op pad

 • Stabiel driepootstatief, eventueel rijstzak
 • Telelens vanaf 150 mm tot 500 mm
 • Volle accu’s
 • Voldoende geheugen
 • Waterdichte schoenen om door het weiland te lopen
 • Donkere en warme kleding
 • Eten en drinken

Fotograferen vanuit een fotohut

 • Voorzichtig met openen en sluiten van deuren (maak niet teveel lawaai).
 • Steek je lens niet te ver naar buiten en zwaai er niet mee rond!
 • Draag donkere onopvallende kleding, denk aan zwarte handschoenen en een donkere muts als je hoogblond, grijs of kalend bent.
 • Praat niet te luid met elkaar.

Reserveren en boeken

De hutten van boer Murk in Wommels zijn erg in trek en druk bezet. De komende maanden zijn al helemaal volgeboekt. Wil je toch graag een keer een wereldfoto maken van een badderende grutto of van baltsende kluten, stuur hem dan een e-mailbericht.