Navigatie overslaan
Pimpelmees / Hans Peeters Alle berichten

Fotohut van de maand: Delden

Geplaatst op 28 maart 2018

Hans Peeters en Rob Kempers zijn op zoek naar de beste vogelhut van Nederland en België. Vogelhutten zijn bedoeld om dicht bij vogels te komen zonder ze te verstoren. Dit keer gaan ze op bezoek bij Vogelhut 4 van Han Bouwmeester.

Middelste bonte specht

Laten we maar meteen met de grootste attractie in huis vallen. De middelste bonte specht! Dit is een van de weinige hutten, misschien wel de enige, waar je goede kans hebt om deze Rode Lijstsoort te fotograferen. Na 1,5 uur wachten werd onze moeite beloond en verscheen deze beauty ten tonele. Hij is kleiner, verfijnder, gracieuzer dan de grote bonte specht. Een beetje vergelijkbaar met het verschil tussen Doutzen Kroes en Ivo Opstelten. Ik kan het ook niet helpen.

Middelste bonte specht / Rob Kempers Middelste bonte specht / Rob Kempers

Onze middelste bonte specht bleek dol te zijn op het uitgesmeerde vet op tak en stronk. Maar zoals alle middelste bonte spechten is hij schuw. Bij het minste of geringste nam hij de vleugels. Meerdere keren had hij het aan de stok met zijn grote neef Ivo, zullen we maar zeggen. En telkens won de grote bonte. Maar het geluk was met ons en de middelste verscheen liefst vier keer voor de lens.

Rembrandt aan het werk

Han Bouwmeester, zo’n beetje de godfather van de Nederlandse fotohutten, had ons gewaarschuwd dat het vogelaanbod bij deze hut niet overweldigend is. Han bedoelde het aantal soorten. Inderdaad kwamen we niet verder dan tien soorten. Toch worden er soms snoepjes gezien als groene specht, houtsnip en taigaboomkruiper. Vandaag veel gebruikelijke tuinvogelsoorten, zoals koolmees, pimpelmees, roodborst, heggenmus, vink en de bijna altijd aanwezige grote bonte specht. Wat maakt deze hut, behalve kans op een middelste bonte specht, zo bijzonder?

Het licht! Alsof Rembrandt zelf de fotosetting schilderde. Door de ligging van de hut en de bomen in de omgeving streelt het zonlicht het vogeltoneel. Een half uur later heb je dan weer te maken met fel zonlicht en harde schaduwen. Voor de fotograaf betekent dit hard werken en steeds weer aanpassen. Dit is dus een hut voor creatieve fotografen. Alle automatische belichtingsmogelijkheden op je camera gaan uit, tijd voor ouderwets handwerk. De foto van de boomklever toont hoe bijzonder dit kan zijn.

Held op sokken

Drie verschillende grote bonte spechten vliegen er rond als wij er zijn. Ze blijven leuk. Eentje deed zich op een tak tegoed aan het gegeven vet. Plotseling ging hij aan de onderkant hangen. Duidelijk met het doel zich te verstoppen. Wij dachten gelijk aan een havik, maar nee. Even later verscheen een tweede grote bonte specht-man, die op dezelfde tak landde. Onze held op sokken koos het hazenpad.

Grote bonte specht / Hans Peeters Grote bonte specht / Hans Peeters

Ben ik in beeld?

Op andere momenten vermaakten we ons prima met eekhoorns. Hun aaibaarheidsfactor is nu eenmaal hoog. Uit balorigheid of overdreven creativiteit (vul zelf maar in) hadden we een oude camera buiten geplaatst. Een beetje vet binnen in de zonnekap gesmeerd en afwachten. Het duurde niet lang of de eerste eekhoorn neemt poolshoogte bij dit rare instrument. Je ziet hem denken: ben ik in beeld?

Eekhoorn / Rob Kempers Eekhoorn / Rob Kempers

Van alle luxe voorzien

Han Bouwmeester heeft inmiddels zeven fotohutten in Nederland in de verhuur en een in Gambia. Geen enkele is hetzelfde en allemaal hebben ze iets speciaals. Wat ze gemeen hebben is de zorgvuldige afwerking en luxe. En er is veel zorg besteed aan de fotosetting.
Hut 4 heef een kachel, erg prettig op de koude dag dat wij er waren. Het nadeel daarvan is dat als je de kachel te warm stookt er warmtetrillingen ontstaan voor de opening, wat de scherpte van je foto’s beïnvloedt. We werden er keurig op gewezen. Zaak dus om de kachel niet te hoog te zetten. Beter wat kou lijden dan onscherpe foto’s. Toch?

Maar verder een TOPhut. Hut 4 verdient naar onze mening minstens ***** op een schaal van vijf!

Fotohut Delden / Hans Peeters Fotohut Delden / Hans Peeters

Reserveren en boeken

Meer informatie en boeken, ga naar www.hanbouwmeester.nl.

Schommelkop / Hans Peeters Schommelkop / Hans Peeters

Uitgerust op pad

 • Een slidersysteem is aanwezig, net als de bijbehorende Benro-schommelkoppen. Ook wisselplaten voor onder je lens liggen er. Je hoeft dus zelf niet te sjouwen met je zware statief.
 • Eventueel zijn er ook rijstzakken
 • Telelens van 150mm tot 500mm
 • Volle accu’s
 • Voldoende geheugen
 • Eten en drinken
 • Donkere en warme kleding

Fotograferen in een fotohut

 • Voorzichtig met openen en sluiten van de deur (maak niet te veel lawaai)
 • Steek je lens niet te ver naar buiten en zwaai er niet mee rond
 • Draag donkere onopvallende kleding, denk ook aan zwarte handschoenen en een donkere muts als je hoogblond, grijs of kalend bent
 • Praat niet te luid met elkaar
Pimpelmees / Hans Peeters Pimpelmees / Hans Peeters

Vogelbescherming internationaal

Veel vogels zijn trekvogels. Om ze goed te kunnen beschermen zijn wereldwijd sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming werkt samen met BirdLife Partners langs de trekroute en ondersteunt ze waar nodig.

Ons internationale werk

Nationale Kijkerweek

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen