Navigatie overslaan
Boomklever / Hans Peeters Alle berichten

Fotohut van de maand: Boshut Clinge

Geplaatst op 3 november 2017

Hans Peeters en Rob Kempers zijn op zoek naar de beste vogelfotohut van Nederland. Vogelhutten zijn bedoeld om dicht bij vogels te komen zonder ze te verstoren. Als vogelfotografen verschuilen ze zich uren in zo’n hut en wachten vol spanning af. Dit keer een hele mooie: Boshut Clinge van het Zeeuwse Landschap.

Specht in herfstsetting

We kunnen het niet beter treffen. Ondanks sombere weersvoorspellingen blijft het droog, valt het fotolicht mee en komt later in de ochtend zelfs de zon door. Een prachtige herfstsetting met gele en oranje kleuren, vallende bladeren, hongerige vogels en kibbelende eekhoorns.

Grote bonte specht / Hans Peeters Grote bonte specht / Hans Peeters

Amper hebben we de camera’s opgesteld of een grote bonte specht plakt tegen een boomstam. Hij heeft ons bezig gezien met voer en komt kijken of er wat te halen valt. Bingo! Al snel krijgt hij assistentie van bosvogels zoals kool- en pimpelmees, boomklever, kuifmees en zwarte mees. Vooral de laatste twee zijn razendsnel. Als je met je ogen knippert, is de kans om een foto te maken al weer voorbij. Leuk die mezenbende. Ze houden je alert.

Eekhoorn / Hans Peeters Eekhoorn / Hans Peeters

Aaibare eekhoorns

Eerlijk gezegd, we zijn hierheen gelokt met het vooruitzicht op eekhoorns. Inmiddels zitten we al ruim een uur en hebben nog geen eekhoorn gezien. En dan. Plotseling verschijnt in een ooghoek een pluimstaart.

Zonder vooraankondiging zit de eekhoorn op de rand van de waterpartij en doet zich te goed aan klaar gelegde walnoten. Dat is smullen. Een belevenis om zo dicht bij een zo schuw dier te zijn. Mooi roodbruin van kleur, pluizige pluimstaart en geregeld zit hij rechtop om het lekkers uit de pootjes op te eten. Hoe aaibaar wil je het hebben? Schijn bedriegt. Als nummer twee ten tonele verschijnt, wordt hardhandig duidelijk dat zijn of haar komst niet gewenst is. De twee kibbelen, maar vinden uiteindelijk rust, elk aan een zijde van de waterbak.

De eekhoorns komen zo dichtbij dat de zoomlens teruggedraaid moet worden van 600 naar 150 mm. De verhuurder heeft niet overdreven.

Eekhoorn / Rob Kempers Eekhoorn / Rob Kempers

Goed verscholen hut

Boshut Clinge ligt in Oost-Zeeuws-Vlaanderen (Zeeland), middenin een waterwingebied met circa 120 hectare naald- en loofbos dat wordt beheerd door Het Zeeuwse Landschap. De hut bevindt zich in een gedeelte van het bos dat niet toegankelijk is voor bezoekers. Vanaf de openbare weg is het nog 1 kilometer lopen over een onverhard bospad.

De hut staat aan de rand van een open plek in het bos en is gecamoufleerd en verduisterd. De vogels komen op ooghoogte terwijl je achter je camera zit. Je kijkt uit op takken en boomstronken, waarop ogels neerstrijken. Vlak voor de hut is een verhoogde vijver waar vogels kunnen drinken en badderen. Regelmatig strooien vrijwilligers wat voer, waardoor er vrijwel continu vogels aanwezig zijn.

Binnen is het comfortabel en de hut biedt ruimte aan drie tot zes personen. Fotograferen kan vanaf een rijstzak of statief. Je kunt ook gebruik maken van een van de aanwezige bodemplaten, waar je je eigen statief- of schommelkop op schroeft.

Kuifmees / Rob Kempers Kuifmees / Rob Kempers

Uitgerust op pad

  • Statiefkop die je eenvoudig op een van de bodemplaten schroeft
  • Telelens vanaf 150 mm tot 500 mm. Zangvogels en eekhoorns zitten soms erg dichtbij
  • Volle accu’s
  • Voldoende geheugen
  • Eten en drinken
  • Warme en donkere kleding

Fotograferen in een fotohut

  • Voorzichtig met openen en sluiten van luiken en deuren (maak niet te veel lawaai)
  • Draag donkere onopvallende kleding
  • Steek je lens niet te ver naar buiten en zwaai er niet enthousiast mee heen en weer
  • Niet te hard praten met elkaar

Reserveren en boeken

Om te reserveren stuurt u een verzoek met vermelding van de gewenste datum.

Meer informatie

De locatie en hut verdienen ****1/2  op een schaal van vijf!

Vogels herkennen

Op deze plaats kun je een grote variatie aan bos- en tuinvogels zien. Om ze te herkennen is een goede vogelgids onmisbaar.
Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via email. Tuintips, mooie vogels, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Aanmelden Vogels digitaal