Navigatie overslaan
Fotohut Alblasserwaard / Hans Peeters Alle berichten
Fotohut Alblasserwaard / Hans Peeters Hans Peeters

Door Hans Peeters
Natuurjournalist

Fotohut van de maand Alblasserwaard

Geplaatst op 1 december 2016

Een zoektocht naar de beste vogelobservatiehutten van Nederland – die taak heeft Hans Peeters op zich genomen. Elke maand bezoekt hij samen met Rob Kempers een hut en als amateurfotografen brengen ze er uren in door. Je verstoppen in een hut om de vogels van dichtbij te observeren, zonder dat ze jou zien. Deze maand de onlangs geopende Fotohut Alblasserwaard in Groot-Ammers.
Fotohut Alblasserwaard / Rob Kempers Fotohut Alblasserwaard / Rob Kempers

Viersterren hut

Pas een paar weken geleden ging deze fotohut open voor belangstellenden, zodat ie nog niet heel erg bekend is. Dat zal snel veranderen als de foto’s vanuit deze hut gemaakt, via social media de wereld ingaan. De hut oogt aan de buitenkant sober – zoals het hoort. Binnen vind je echter alles wat een fotograaf zich wensen kan. Om maar wat te noemen: verwarming, elektriciteit (om accu’s op te laden), koffiezetapparaat (hoera) en niet te vergeten een heus toilet met spoeling en gesloten deur. Vooral de vrouwelijke fotografen zullen dit zeer waarderen. De hut biedt plaats aan drie personen. Je kijkt door spiegelglas naar buiten, zodat de vogels jou niet zien. Voor je lens zijn openingen gemaakt, die je via een stoffen mouw naar buiten steekt. Goed doordacht, slim gemaakt en geen verstoring. Hulde aan de initiatiefnemers van Fotohut Alblasserwaard André Domburg en Gerrit van de Velde en proficiat met deze viersterren hut.

IJsvogel / Hans Peeters IJsvogel / Hans Peeters

IJsvogel en buizerd op één plaat

We komen natuurlijk voor de vogels, hoe is het daar mee gesteld? Fotohut Alblasserwaard staat op de grens van een griend en bedrijventerrein. Je kunt dus rekenen op zowel alledaagse tuinsoorten, maar ook op bijna dagelijkse verrassingen zoals ijsvogel, sperwer en buizerd. We kijken naar buiten en zien ringmussen over de bemoste rand van de watertafel scharrelen. Het water is licht bevroren en de rijp op het mos toont een winters sfeertje. Wat zijn ze mooi, echt decadente vogeltjes van zo dichtbij. Een heggenmus komt even langs en koolmezen vliegen af en aan om een graantje mee te pikken. Groenlingen bekvechten langs de rand van de vijver en een grote bonte specht keurt een van de boomstronken. ’s Middags vangt een ijsvogel visjes, die ze maar net kan behappen. IJsvogelmevrouw is nog maar amper weg of een buizerd vat post in een dode boom, vlakbij de visplek. Het scheelt niets of we hadden ijsvogel en buizerd in één beeld gehad.

Fazant / Hans Peeters Fazant / Hans Peeters

Wandelend kleurenpalet

Tijdens een dagje fotograferen passeren toch gauw zo’n 25 soorten bij Fotohut Alblasserwaard. Het is er een komen en gaan van vogels. Weinig rustmomenten voor de fotograaf. Eerlijk is eerlijk, niet veel vogelfotografen gaan uit hun dak voor een fazant. Maar toch. Hier komen ze vanuit het griend de buitenstudio in gewandeld en scharrelen ongestoord een meter voor de hut. Met het juiste licht kleuren de fazantenhanen surrealistisch mooi. Een detailopname van de goud-geel-koperen veren lijkt op een wandelend schilderspalet.

Heel wat lastiger zijn de bezoekende eksters en gaaien. Vandaag blijven ze op eerbiedwaardige afstand. Een goed excuus om nog eens terug te komen.

Sperwer / Rob Kempers Sperwer / Rob Kempers

Reserveer tijdig

Het is slim om deze huurhut tijdig te reserveren, want de boekingen gaan snel. Alle informatie hierover vind je op www.fotohut-alblasserwaard.nl. O ja, je parkeert je auto op ongeveer 10 meter afstand van de hut en een verhard pad leidt naar de ingang. Ook als je moeilijk ter been bent, goed te doen.
De initiatiefnemers André Domburg en Gerrit van de Velde zijn van plan in de toekomst nog meer fotohutten te bouwen. Dat belooft wat…

Groenling / Hans Peeters Groenling / Hans Peeters

Uitgerust op pad

In de Fotohut Alblasserwaard zijn rijstzakken aanwezig. Met een statief is het hier wat onhandig manoeuvreren. Wat mag je verder niet vergeten:

  • Telelens vanaf 150 mm tot 500 mm
  • Volle accu’s (maar er is elektriciteit aanwezig)
  • Oplader eventueel
  • Voldoende geheugen
  • Eten en drinken

Ga voor alle vogelkijkhutten naar www.vogelkijkhut.nl.

Over fotograferen in een fotohut

  • Deuren en luiken voorzichtig openen en sluiten
  • Niet te hard praten met elkaar
  • Steek je lens niet te ver naar buiten en zwaai er niet al te enthousiast mee heen en weer
  • Draag donkere onopvallende kleding

Meer over verantwoord fotograferen

Vogels herkennen

In de Alblasserwaard kun je een grote variatie aan vogelsoorten zien. Om ze te herkennen is een goede vogelgids onmisbaar. Bezoek onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

kijk in onze webshop