Navigatie overslaan
Hongerige visdiefjes / Loes Belovics Fotogalerij Alle berichten

Foto van de maand: hongerige visdiefjes

Geplaatst op 7 september 2023

Loes Belovics maakte de Foto van de maand augustus met deze prachtige plaat van een visdief die het krijsend kroost voert.

Kun je iets meer vertellen over hoe en waar je de foto hebt gemaakt?

“Ik had vaak gehoord over de vele vogels in de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer. Afgelopen juli maakte ik daarom een verkenningstochtje. Toen ik twee jonge visdiefjes zag zitten leek het me wel de moeite waard om een poosje te wachten, want misschien werden ze gevoerd? Na verloop van tijd gebeurde dat inderdaad, maar niet op een mooie plek. Het was echter heerlijk om te zien, dus ik bleef zitten en genieten. Toen een van de ouders opnieuw kwam aanvliegen wilde hij/zij het visje niet direct afgeven, waarop de jongen het water in renden en om het hardst begonnen te schreeuwen, bedelen en springen. Dat moment leverde deze foto op.”

Hongerige visdiefjes / Loes Belovics Fotogalerij Hongerige visdiefjes / Loes Belovics Fotogalerij

Heb je iets speciaals met visdiefjes?

“Ja, ik word blij van deze sierlijke vogels en hun luide roep kieeerrr kieeerrr! geeft me altijd een zomers gevoel van vrijheid. Het is fantastisch om ze te zien bidden en duiken en dat geeft ook leuke fotokansen. Ik mag dan graag eens wat creatief te werk te gaan, zoals proberen de beweging in de vleugels te vangen en high key doet het bij deze soort ook wel goed.”

Visdief / Loes Belovics Visdief / Loes Belovics

Wat is je favoriete vogel?

“Ik heb niet echt een favoriete soort, ik geniet van alle vogels, maar sommige hebben wel een streepje voor, zoals die leuke drieteenstrandlopertjes, wintergasten als de wilde zwanen en grote zaagbek. Ik word helemaal blij als ik de eerste grutto’s weer hoor en afgelopen voorjaar heb ik mijn hart verloren aan de elegante steltkluten.”

Drieteenstrandloper / Loes Belovics Drieteenstrandloper / Loes Belovics

Fotografeer je al lang? Hoe is je passie voor vogelfotografie ontstaan?

“Ik ben in 2010 begonnen met fotografie en heb daarbij van het begin af aan gekozen voor de natuur. Heerlijk erop uitgaan en met mooie plaatjes thuiskomen. Aanvankelijk fotografeerde ik alles wat er op mijn pad kwam, later kreeg ik een grote voorkeur voor sfeervolle macro’s. Vogels wilde ik graag, maar dat lukte me maar nooit, heel frustrerend. Pas sinds pakweg anderhalf jaar heb ik me daar meer op toegelegd en mede dankzij betere apparatuur gaat het nu veel beter en is vogelfotografie momenteel toch wel mijn passie.”

Wat is je meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

“In mei ben ik twee weken naar het Lauwersmeer geweest en ik trof het daar geweldig. Bij Ezumakeeg was een groot plas-dras gebied ontstaan en mede door de droogte in het zuiden streken daar steltkluten neer. Ik had ze nog nooit gezien en ze stonden hoog op mijn wensenlijstje. Iedere dag kwamen er meer, op het laatst werden er 22 geteld.”

“Vrijwel elke ochtend lag ik in mijn eentje op een mooi plekje waar ik ze vanuit een laag standpunt kon fotograferen, genietend van de rust en de vogels. Soms kwamen ze zó dichtbij dat ze nauwelijks meer in beeld pasten. Geweldig mooi was het om het paringsritueel mee te maken waarbij ik het liefdevolle kruisen van de snavels direct na de paring toch wel het allermooist vond. Later hoorde ik dat het water in het gebied heel snel zakte waardoor de steltkluten genoodzaakt waren te vertrekken en hun nesten achter te laten, triest.”

Steltkluten / Loes Belovics Steltkluten / Loes Belovics

Ben je ook vogelaar?

“Nee, ik ben geen vogelaar, maar door het fotograferen leer ik wel steeds meer vogels kennen en herkennen, al is dat nog maar het topje van de ijsberg. Ik probeer ook het gedrag van de vogels te leren kennen, enerzijds om ze niet te verstoren, anderzijds om betere kansen te creëren om ze voor de lens te krijgen.”

Ga je vaak op pad om te fotograferen?

“Ik probeer regelmatig op stap te gaan, vaak gewoon in mijn eigen omgeving, maar ik ga ook graag meerdere dagen naar een mooie locatie elders, in beide situaties vind het ik fijn dat je dan vaker naar een bepaald plekje kunt terug gaan. Wel leuk om te vermelden is dat ik die meerdaagse uitstapjes al jaren samen met Gonnie van de Schans maak, zij schitterde hier vorige maand met haar steenuiltje onder de regendouche als Foto van de maand. Bij die steenuiltjes waren we ook samen.”

Loes Belovics Loes Belovics

Heb je tenslotte een goede vogelfototip?

“Probeer verder te kijken dan alleen naar je onderwerp. Een mooie scherpe en gedetailleerde vogel is natuurlijk prachtig, maar let ook goed op het licht, en de voor- en achtergrond, dat is allemaal heel bepalend voor het totale beeld. Op die manier kun je sfeer in beeld brengen en/of de habitat laten zien, waardoor je foto een verhaal kan vertellen.”

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer