Navigatie overslaan
Visdief / Anne Ponsen Alle berichten

Visdief met lange sluitertijd

Geplaatst op 6 augustus 2021

Anne Ponsen vindt niet alleen vogels leuk om te fotograferen, alle natuur is bijzonder. Ze gaat vaak op pad om te fotograferen, als het werk en het gezin het toelaten. Deze prachtige, bijna abstracte foto van een visdief is foto van de maand juli.

“Deze foto heb ik met een voor vogelfotografie lange sluitertijd gemaakt (1/30). De visdiefjes zitten vaak in park Lingezegen tussen Arnhem en Elst, en blijven ook goed hangen op dezelfde plek, op zoek naar een lekker hapje. Deze kwam elke keer weer terug na wéér een mislukte poging. Fijn voor mij, want zo had ik goed de gelegenheid om hem met die lange sluitertijd te vangen.”

Torenvalk / Anne Ponsen Torenvalk / Anne Ponsen
Lepelaar / Anne Ponsen Lepelaar / Anne Ponsen

Hoe is uw passie voor vogelfotografie ontstaan?

“Ik vind fotograferen erg leuk om te doen en ga dan ook vaak op pad. Het leukste vind ik het om vliegende vogels een beetje leuk vast te leggen. Ik ken een aantal vogels bij naam maar ben geen vogelaar. Ik hou ook van (extreme) macrofotografie.”

Heeft u iets speciaals met visdiefjes?

“Nee, niet echt. Op IJsland zijn we op een camping aangevallen door sterns, dat felle verdedigen van hun nest en jongen intrigeert me wel. Ze zijn wel lekker fotogeniek.”

Papegaaiduiker / Anne Ponsen Papegaaiduiker / Anne Ponsen

Wat is uw favoriete vogel?

“Dat is de papegaaiduiker, in het Engels puffin genoemd. In het IJslands heten ze lunda. Ze zijn zo mooi en grappig om te zien. Wanneer ze vliegen lijken ze net een mislukte duikboot maar ze gaan hard en kunnen ook goed duiken. Wel 60 meter diep. Wanneer ze landen ploffen ze bovenop soortgenoten of in een gat. Het lijkt allemaal erg ongecontroleerd te gaan. Puffins komen alleen in het broedseizoen aan land. De rest van het jaar dobberen ze wat rond op zee.”

Anne Ponsen Anne Ponsen

Wat is uw meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

“De papegaaiduikers op IJsland. We stonden te kijken en ineens was er eentje wit gespikkeld in plaats van zwart. Zijn of haar buurman moest nodig...”

Heeft u ten slotte een goede vogelfototip voor anderen?

“Veel geduld is een vereiste! En veel oefenen en doorzetten. Ook de vogels dichtbij huis zijn echt de moeite waard!”

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus