Navigatie overslaan
Vlieland / Anne-Lieke Struijk Alle berichten

Fonkelnieuwe vogelkijkhut en broedeilandjes op Vlieland

Geplaatst op 25 november 2016

De Kroon’s Polders op Vlieland zijn nu nóg mooier gemaakt voor natuurliefhebbers. Natuurbeleving gaat hier hand in hand met natuurbescherming, want vanuit een fonkelnieuwe vogelkijkhut kijk je uit op aangelegde broedeilandjes, speciaal voor sterns.
Vogelhut Vlieland / Anne-Lieke Struijk Vogelhut Vlieland / Anne-Lieke Struijk

Bij het ontwerp van de nieuwe vogelkijkhut op Vlieland stond rust voor vogels voorop. De weg naar de hut, die op zeker een paar honderd meter vanaf de wandeldijk in de polder ligt, is daardoor op zichzelf al een bijzondere ervaring geworden. Het kronkelende pad is afgeschermd door lange rieten wanden en leidt direct de hut in. Zo zullen rustende en broedende vogels in het gebied niet opschrikken en onnodige energie verbranden. Eenmaal in de hut aangekomen, kijk je door de luiken ver de polder in. Met op een paar meter afstand de aangelegde eilandjes bedekt met schelpen.

Vogelhut Vlieland / Anne-Lieke Struijk Vogelhut Vlieland / Anne-Lieke Struijk

Optimale broedeilandjes

Vogelbescherming zet zich samen alle natuurorganisaties in het Waddengebied al jaren in voor het verbeteren van omstandigheden voor vogels. De twee broedeilandjes zijn hier een mooi voorbeeld van. Dankzij de Stern Groep, een van de sponsors van Vogelbescherming, is een unieke plek gecreëerd waar sterns rustig kunnen broeden. De verwachting is dat de eilandjes snel ontdekt zullen worden door vogels, omdat de omstandigheden optimaal zijn; er is veel voedsel in de omgeving en weinig verstoring en dreiging van predatie. Hopelijk kunnen we komende lente al van dichtbij genieten van de eerste broedvogels.

Vogelhut Vlieland / Anne-Lieke Struijk Vogelhut Vlieland / Anne-Lieke Struijk

Vogels én mensen

Kroon’s Polders zijn slechts een onderdeel van het omvangrijke project Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen. Hierin werken Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en andere natuurorganisaties nauw samen. Het doel van dit project is de omstandigheden voor broedende, rustende en foeragerende vogels in het waddengebied komende jaren sterk te verbeteren. Dit doen we door meer rust te creëren voor vogels, bijvoorbeeld door nieuwe broedplaatsen en hoogwatervluchtplaatsen zoals broedeilanden in te richten. Maar ook door de natuurbeleving voor de bezoekers dichterbij te brengen. Want hoe meer mensen genieten van vogels en natuur in de wadden, hoe groter de steun voor behoud en herstel van dit kwetsbare gebied.

Bekijk de vogelkijkhut in Kroon’s Polders en andere uitzichtpunten op de Interactieve Kaart van Beleefdewaddennatuur.nl. Kijk voor vogelkijkhutten in andere delen van Nederland op www.vogelkijkhut.nl.

Wadvogels herkennen via app

Gaat u naar de Wadden, maak dan gebruik van onze gratis Wadden-app! Alle vogels van het Waddengebied bij elkaar. U voert kleur, silhouet en/of grootte in en krijgt een aantal suggesties.

Download de gratis App

Optiek-specialist

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt ons werk.
Kom naar onze winkel of

kijk in onze webshop