Navigatie overslaan
Spreeuw fruit / Shutterstock Alle berichten

Extreem vroeg ei voor spreeuw

Geplaatst op 24 maart 2014

Een spreeuwenpaar in het Brabantse Leende is er dit jaar wel erg vroeg bij. Zondag 23 maart legden zij hun eerste ei; een maand vroeger dan gemiddeld! Dit spreeuwenpaar legde hun ei in een kast met camera die in het kader van het Jaar van de Spreeuw in de gaten wordt gehouden.

Spreeuwen ‘lopen’ altijd heel synchroon in hun broedseizoen. Meestal kun je de klok erop gelijk zetten: rond 22 mei vliegen de jongen uit. De jongen van dit paar (maandag 24 maart legden ze hun tweede ei) zullen, als alles goed gaat, rond 7 mei uitvliegen. Nu is de datum waarop spreeuwen gemiddeld hun eerste ei leggen door klimaatverandering wel vervroegd. Sinds 1984 leggen spreeuwen zo’n zeven dagen eerder een ei: rond 20 april, waar dat halverwege de jaren tachtig rond 27 april was.

Milde winter, vroege eieren

Dit spreeuwenpaar legde hun ei in een kast op landgoed De Langakkers, sinds 2003 een landgoed volgens de Natuurschoonwet. De milde winter en het zachte voorjaar hebben ongetwijfeld bijgedragen aan dit vroege ei. Maar zelfs de Natuurkalender, die een voorspelmodule heeft voor de datum waarop verschillende soorten hun eerste ei leggen, heeft dit niet zien aankomen. Op basis van de weersverwachting en variabelen werd verwacht dat spreeuwen dit jaar hun eerste ei zo rond 16 april leggen.

Jaar van de Spreeuw

Honderd nestkasten met camera worden in dit Jaar van de Spreeuw in de gaten gehouden door vrijwilligers. Hoeveel eieren legt het spreeuwenpaar in de kast? Wanneer worden de eieren gelegd en wanneer vliegen de jongen uit, en in welke conditie verkeren ze? Eventuele regionale verschillen komen zo boven water. De spreeuwenkasten hangen door het hele land verspreid, zowel in de stad als op het boerenland.