Navigatie overslaan
Alle berichten

Europarlementariërs roepen Timmermans op tot behoud natuurregels EU

Geplaatst op 29 oktober 2015

Eergisteren deden negen landen een oproep aan de Europese Commissie om de Natuurbeschermingsrichtlijnen te behouden. Vandaag volgen parlementariërs van zeven van de acht* fracties in het Europees Parlement. In een brief aan Commissaris Timmermans (Betere regelgeving) en Milieucommissaris Vella spreken zij zich uit tegen de plannen van de Commissie om de Vogel-en Habitatrichtlijnen uit te kleden.

De Europarlementariërs vertegenwoordigen hierbij hun politieke fracties, die 697 van de 751 zetels in het Parlement vertegenwoordigen: een overweldigende meerderheid.

“Samen met de negen Lidstaten die zich eerder deze week uitspraken, toont dit een overtuigende meerderheid tegen de plannen van Juncker om de Richtlijnen aan te passen. De Europarlementariërs leggen juist de nadruk op een betere uitvoering van de bestaande regels en stellen dat de Vogel- en Habitatrichtlijn een schoolvoorbeeld zijn van betere regelgeving avant la lettre, juist omdat zij zo goed samenhangen” – stelt Ariel Brunner van BirdLife International.

Vogelbescherming Nederland verwacht nu een helder signaal van de Europese Commissie, die zich op 20 november zal uitspreken over de Vogel-en Habitatrichtlijnen. De Commissie kan daarbij niet voorbij gaan aan de stemmen van meer dan een half miljoen Europese burgers, negen Lidstaten en de leden van het Europees Parlement.

De brief van de Europarlementariërs aan Timmermans en Vella is hier beschikbaar.

[update 18 november 2015]:  Op 17 november maakte Griekenland bekend dat ook zíj de oproep tot behoud van de Vogel- en Habitatrichtlijn (en een versterkte uitvoering van de richtlijnen) onderschrijven.

*) Alle fracties in het Europees Parlement, met uitzondering van de fractie Europa van Naties en Vrijheid