Navigatie overslaan
Jacht Malta / Hans Peeters Alle berichten

Europa eindelijk in gesprek over voorjaarsjacht Malta

Geplaatst op 25 maart 2014

Na jarenlang lobbyen in het Europese Parlement is er eindelijk een doorbraak over de jacht op trekvogels op Malta. Commissaris Potocnik heeft toegezegd in gesprek te gaan met de betrokken partijen en bezorgde Europarlementariërs. BirdLife Malta stuurde afgelopen maand samen met onder andere Europarlementariers Eickhout (GL) en Gerbrandy (D66) een brandbrief aan Potocnik over de jacht.

Komende maand verandert het platteland van Malta weer in een slachtpartij als het jachtseizoen wordt geopend. Onder het mom van ‘traditie’ mag Malta van Europa schieten op zomertortels en kwartels, onder strikte voorwaarden. Maar in de praktijk schieten tienduizend jagers alles wat vliegt uit de lucht en doden op die manier tienduizenden beschermde vogels. Europa staat dat al jaren oogluikend toe, ondanks protest van onder andere Vogelbescherming.

Zomertortel

De zomertortel staat op de Rode Lijst en is in Nederland met 85 procent achteruit gegaan. Maar ook lepelaars, boerenzwaluwen en slechtvalken worden massaal gedood. Lars Soerink van Vogelbescherming gaat regelmatig als vrijwilliger naar Malta. Dat leverde onder meer een indrukwekkende fotoreportage op zijn website.