Navigatie overslaan
Zwartkop / Shutterstock Alle berichten

Elke tuin een vogeltuin

Geplaatst op 15 maart 2018

Zoekt u inspiratie voor een meer natuurvriendelijke tuin? In Noord-Holland hebben twee Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming ‘spreekuur’. Zij geven op twee mooie locaties tips. Zelfs in kleine tuinen is nog veel mogelijk.

Wilt u ook meer vogels in uw tuin welkom heten? Er is veel mogelijk, ook in kleine tuinen. Hannie de Vries en Ellen Koolhaas, twee Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming, geven de komende tijd op twee bijzondere locaties in Noord-Holland tips aan bezoekers. Het motto is: ‘elke tuin een vogeltuin’.

Sperwer / Elwin van der Kolk Sperwer / Elwin van der Kolk

Hortus van Alkmaar: prachtige plek

Eind maart staan de Tuinvogelconsulenten in de Hortus van Alkmaar. De Hortus is een vogelparadijs aan de rand van de stad waar onder meer de sperwer, ijsvogel en, later in het seizoen, de bosrietzanger broeden. De koekoek legt er regelmatig haar ei in het nest van de zwartkop.

Verwacht een botanische tuin gespecialiseerd in geneeskrachtige kruiden en oorspronkelijk aangelegd als productietuin voor de ontwikkeling van natuurlijke geneesmiddelen. Uniek door de verscheidenheid aan soorten en oorspronkelijk inheemse rassen. Ellen: “Het is heel leuk om op deze prachtige plek mensen tips te geven over hoe je meer vogels in je tuin kan krijgen. Extra bijzonder: de tuinman geeft ook een rondleiding door de plantentuin met uitleg over  hoe je zelf de verschillende soorten planten kan toepassen.”

Het is heel leuk om op deze prachtige plek mensen tips te geven over hoe je meer vogels in je tuin kan krijgen.

De Tuin van Kapitein Rommel

“Begin april zijn we aan de slag in Castricum. Kapitein Rommel is een natuurtuin in het hartje van het dorp en is vernoemd naar de zeevaartkapitein die op deze plek een tuin met veel variatie had aangelegd. Dit ecologische paradijs was bijna verdwenen vanwege de komst van een busstation, maar is toch gered en hersteld. Je vindt er verschillende graslandtypen, een prachtige vijver en een leuk paviljoen. Het is een bekende natuurontmoetingsplek voor alle inwoners.”

“Kortom, ook een prachtplek voor een presentatie. Tijdens de rondwandeling door de tuin zie je meteen hoe je de tips ook praktisch kan toepassen. Bijzonder is dat we ook een aantal particuliere tuinen bezoeken. Ter plekke bespreken we hoe elke tuin nog vogelvriendelijker gemaakt kan worden.”

Meer informatie

Tuintips in de Hortus van Alkmaar
30 maart, van 14.00 tot 16.00 uur
Inlichtingen 072 5669639

Tuintips in de Tuin van Kapitein Rommel
5 april van 14.00 tot 16.00 uur
Inlichtingen 0251 672356

Ook ’n vogelvriendelijke tuin?

De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.

Vind een tuinvogelconsulent in de buurt

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck