Navigatie overslaan
Draaihals / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Een verhaal met een vreemde draai…

Geplaatst op 23 september 2020

De draaihals, een spechtensoort met voorkeur voor mieren, vind ik een heel bijzondere vogel. De hele lange tong die hij gebruikt om mieren op te peuzelen, lijkt meer van een zoogdier dan van een vogel. Hij is het vaakst op de grond te zien, op een pad of ruig, droog terrein, geduldig zoekend naar mieren of andere beestjes. Onlangs was er een draaihals op doortrek te zien in Waterland, Amsterdam. Ik ging erop af.
Draaihals / Ruwan Aluvihare Draaihals / Ruwan Aluvihare

Camouflage

Het verenkleed van de draaihals is prachtig gemarkeerd met de kleuren van een noestige oude boomstam. Een haast perfecte camouflage. Zijn zwarte kruinstreep en oogstrepen lopen onregelmatig over naar zijn rug, waardoor hij ogenschijnlijk een vreemde draai maakt als hij naar achteren kijkt; een draaihals dus. De enigszins excentrieke vogel is een favoriet van vele fotografen. Je krijgt er nooit genoeg van!

Toen er één vlakbij mijn woonplaats opdook, ging ik erop af. Op de Uitdammerdijk, waarop een smal en versleten pad ligt, was de draai uit de gaten in het asfalt (middelste foto) mieren aan het opslurpen. Hij ging onverstoorbaar door, ondanks de op het pad verzamelde vogelaars. Het was enigszins moeilijk fotograferen, omdat hij langs de begroeide rand van het pad foerageerde.

Toen kwam de brutale oude man, rijdend op een Solex op een plek waar hij niet mocht zijn. Ondanks de verwoede pogingen van de vogelaars om hem op tijd tot stilstand te brengen reed hij dwars door hen en de draaihals, die natuurlijk verschrikt wegvloog.

Draaihals / Ruwan Aluvihare Draaihals / Ruwan Aluvihare

Tegenlicht

Terwijl de boze woorden heen en weer vlogen, zag ik de draaihals verder weg, zittend op een paal onderaan de dijk! Hij was nu echter met tegenlicht te zien. Ik kroop voorbij hem om de zon achter mij te krijgen. En vervolgens liep ik door de brandnetels de dijk naar beneden om zonder te verstoren op (zijn) ooghoogte te komen. Tot mijn vreugde bleef hij, draaiend op het paaltje alsof hij een model was, een paar minuten zitten. Met dank aan de brutale mens!

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Gerelateerde items