Navigatie overslaan
Roodpootvalk / Ruwan Aluvihare Alle berichten

In de ogen van een vogel

Geplaatst op 15 september 2022

Vogelfotograaf en -liefhebber Ruwan Aluvihare legt uit hoe hij zijn mooiste vogelfoto’s maakt.

Gedrag aanpassen aan de vogel

Mijn mooiste vogelervaring is simpel te beschrijven: dicht bij een vogel zijn die kijkend naar jou zijn gang gaat. Het gebeurt me vaak. Ogen die naar me kijken, dan op zoek gaan naar een prooi, of juist in de lucht naar een roofvogel, en dan weer naar mij. Bij voorkeur met een twinkeling in de ogen! Waarschijnlijk lukt het omdat ik mijn gedrag daarop richt. Het levert ook mijn beste foto’s op.

Roodpootvalk / Ruwan Aluvihare Roodpootvalk / Ruwan Aluvihare

Juveniele roodpootvalk jagend

Zo was het ook met deze juveniele roodpootvalk. Hij was langdurig aan het jagen nabij De Marel, het nieuwe informatiecentrum van Natuurmonumenten in de Texelse polder Waal en Burg. Aanvankelijk waren er veel mensen dus bleef hij op afstand.

Maar op een bepaald moment was ik alleen. Ik besloot achter een hekje op de grond te knielen, vlakbij een grote, wat verrotte houten paal; een potentiële rustplek voor de vogel. De strategie werkte. Hij ging vlak om mij heen jagen. Vliegend kon hij mij goed zien en hij keek mij dus vaak aan, maar hinderlijk vond hij het niet. Hij landde drie keer op de paal. Een subliem kwartiertje!

Roodpootvalk / Ruwan Aluvihare Roodpootvalk / Ruwan Aluvihare

Veel roodpootvalken te zien

Dit prachtige oostelijke valkje overwintert in Afrika. Doorgaans zijn ze tijdens de trek zeldzame gasten in Nederland, maar dit najaar zijn er opvallend veel juveniele roodpootvalken te zien. Het volwassen mannetje is bijna geheel antraciet-blauw van kleur (met uitzondering van de oranjerode poten), het vrouwtje heeft een oranje borst en voorhoofd.

In Zuid-Frankrijk, waar ze ook zeldzaam zijn, kwam ik enkele jaren geleden een knappe familie van zes tegen. Het mannetje daarvan staat op de foto hiernaast.

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Hij deelt zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Wie meer foto's van hem wil zien, kan terecht op Waarneming.nl.

Vogelfotografie is een fantastische hobby. Steeds meer mensen genieten ervan. Dat moet niet ten koste gaan van de vogels. Daarom bevelen we van harte om deze online fotocursus 'Zo ga je verantwoord te werk in de natuur' van PiXFACTORY te volgen. 

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Gerelateerde items