Navigatie overslaan
Zwarte zeekoet / Ruwan Aluvihare Alle berichten

3 jaar vriendschap met een zwarte zeekoet

Geplaatst op 24 april 2023

Voor het derde jaar op rij overwinterde een zwarte zeekoet in de haven van het Texelse Oudeschild. Ik ga er graag naartoe. Het is een mooie en vooral erg leuke vogel die echt een vriendje is geworden. Helaas vertrok hij te vroeg naar open zee, zonder helemaal geruid te zijn naar zijn zomerkleed. Dat was een teleurstelling, omdat de zwarte zeekoet pas zwart is in zomerkleed.

De zwarte zeekoet liet zich afgelopen jaar opnieuw zien in de haven van Oudeschild. Het was erg leuk om hem weer te zien. Tot maart ben ik een paar keer gaan kijken, maar nam geen foto’s. Ik had al zoveel mooie foto’s van hem. Vorig jaar schreef ik er al eens over.

Zwarte zeekoet / Ruwan Aluvihare Zwarte zeekoet / Ruwan Aluvihare

Pikzwart

Mijn verassing was groot toen ik onlangs van een vogelaar hoorde dat zijn verenkleed in maart al nagenoeg zwart was. Spannend! Zou ik dit jaar wel foto’s kunnen maken van een volledige geruide vogel? Een paar weken later, eind maart ging ik op hem af. Ik vond hem zittend op de steiger. Eindelijk ZZZ: zwarte zeekoet in zomerkleed! Pikzwart, met een ovale witte vlek op de vleugels. De felle scharlakenrode benen vormden de enige en prachtige uitzondering op de zwart-witte uitdossing. Ik liep rustig naar de vogel toe, maar hij voelde zich kennelijk kwetsbaar, schuifelde heen en weer en een minuut later, ging hij het water op – weg van mij, maar niet voordat ik enkele foto’s had gemaakt.

Zwarte zeekoet / Ruwan Aluvihare Zwarte zeekoet / Ruwan Aluvihare

Goed fotoweer

Wetend dat de zwarte zeekoet elke dag kon vertrekken, wachtte ik tot het goed fotoweer was. Hoewel de wind stevig was, lastig want een telelens vangt veel wind, ging ik op 2 april weer op hem af. Hij zat middenin de haven. Ik ging naar de waterrand, maakte mezelf zittend comfortabel met de lens goed vast tussen mijn knieën. Zo hoopte ik dat de vogel dichterbij kwam.

Een paar minuten later vloog hij inderdaad dichterbij en kwam daarna regelrecht op mij af, alsof hij inderdaad mij toch weer herkende. Op vijf meter afstand ging de zwarte zeekoet rustig foerageren. De aanhouder wint, een ZZZ, vliegend en prachtige poserend. Het hoogtepunt van drie jaar vriendschap! Enkele dagen later was hij verdwenen. Iets in mij zegt dat dit de laatste keer was!

Zwarte zeekoet / Ruwan Aluvihare Zwarte zeekoet / Ruwan Aluvihare

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Op deze website deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Wie meer foto's van hem wil zien, ook van de zeekoet, kan terecht op Waarneming.nl.

Vogelfotografie is een fantastische hobby. Steeds meer mensen genieten ervan. Dat moet niet ten koste gaan van de vogels. Daarom bevelen we van harte om deze online fotocursus 'Zo ga je verantwoord te werk in de natuur' van PiXFACTORY te volgen.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Gerelateerde items