Navigatie overslaan
roodkeelnachtegaal / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Een mooie after party-vogel

Geplaatst op 1 februari 2023

Net na de feestdagen van 2015 kreeg vogelend Nederland een prachtig cadeau en een merkwaardig verhaal. Een uit de Siberische taiga afkomstige roodkeelnachtegaal was neergedaald in een woonwijk in Hoogwoud, Noord-Holland. De eerste van deze mooie soort in Nederland, met een kerstrode keel.

De eerste waarnemingen leken moeizaam, maar toen kwam de mededeling dat de vogel in een privétuin te zien was en dat zicht erop gegarandeerd was. Een ‘nadeel’ was dat je er alleen vanuit de woning naar kon kijken. Het was echter dicht bij mijn woonplaats Amsterdam, dus ik ging erop af.

Bij aankomst ontvouwde zich een merkwaardig tafereel. Onder begeleiding van enkele lokale vogelaars stond er een hele rij mensen voor het woonhuis. Ik was redelijk snel ter plekke, dus voor mij was de wachttijd minder dan 30 minuten. De entree kostte 5 euro (want de woning was erg modderig geworden) en je kreeg 5 minuten de tijd. In de rij werd uitgelegd dat de bewoner voor de drukte ‘gevlucht’ was, maar dat zijn moeder deze show en de kassa (dat was het zeker!) runde.

roodkeelnachtegaal / Ruwan Aluvihare roodkeelnachtegaal / Ruwan Aluvihare

'Kloten'

Een enkeling stond voor de tweede keer in de rij, want ‘de eerste keer was kloten’. Eenmaal binnen was de spanning hoog; kwam hij tevoorschijn? Jawel, maar met een schutting als achtergrond… Bovendien moesten wij door het glas fotograferen. Een prima ‘twitch’, iedereen die wilde afkomen op deze unieke ontdekking kon ’m zien. Maar ik ben niet van het twitchen. ‘Kloten’ zeg ik nooit, maar ik begreep de vloek wel. Voor mij in ieder geval geen tweede ronde!

Een week later zag ik foto’s van de vogel buiten de tuin. Vroeg op een werkdag ging ik de roodkeelnachtegaal weer opzoeken. Dan moest het minder druk zijn, dacht ik. Toen ik aankwam zag ik enkele bekende fotografen wormpjes strooien langs een pad. “Hij komt erop af hoor”, zei een. Deze mannen hadden zorgvuldig takken en stammen neergezet voor de optimale foto’s. Binnen enkele minuten liet hij zich van dichtbij prachtig zien. Ik kon na 20 minuten voluit foto’s schieten en was keurig op tijd weer terug om mijn werkdag te beginnen!

roodkeelnachtegaal / Ruwan Aluvihare roodkeelnachtegaal / Ruwan Aluvihare

Verantwoorde vogelfotografie

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Hij deelt zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Wie meer foto's van hem wil zien, kan terecht op Waarneming.nl.

Vogelfotografie is een fantastische hobby. Steeds meer mensen genieten ervan. Dat moet niet ten koste gaan van de vogels. Daarom bevelen we van harte om deze online fotocursus 'Zo ga je verantwoord te werk in de natuur' van PiXFACTORY te volgen. 

Gerelateerde items