Navigatie overslaan
Draaihals / Shutterstock Alle berichten
Draaihals / Shutterstock Cees Witkamp

Door Cees Witkamp
Medewerker Vogelbescherming

Draaihalzen, wat een rijkdom…

Geplaatst op 21 mei 2020

Geluk zit in een klein wandelingetje, ontdekte Cees Witkamp. Hij werkt bij Vogelbescherming, maar verhuisde vorig jaar (deels) naar Estland, waar de rijkdom van het cultuurlandschap blijft ontroeren.

Wij (mijn jongenstweeling van 7 en ik) om 8.00 uur vanmorgen de deur uit, want ze mochten weer even naar school. Ook in Estland is wat versoepeling van de coronamaatregelen. Bij het binnenlopen van het parkje naast mijn huis hoor je overal alarmerende kramsvogels, die hier veel normaler zijn dan merels.

Landgoed park Estland / Cees Witkamp Het is een mooi oud landgoedpark, een geliefde plek voor kramsvogels, die hier normaler zijn dan merels. Landgoed park Estland / Cees Witkamp

Vele tientallen keren liep ik hier

Al vele tientallen keren heb ik het gelopen: drie trappen af, deur uit, naar rechts, na honderd meter linksaf en het parkje in. Het is een mooi oud landgoedpark, op een heuvel. Het is een van de restanten van de Baltisch-Duitse Ridderhof Berghof (in het Ests Mäemõisa). Van de vesting zelf is weinig meer over, maar het park staat er nog.

Noordse nachtegaal / Elwin van der Kolk Noordse nachtegaal / Elwin van der Kolk

De noordse nachtegaal zingt het mooist

Vooral dit soort oude parkbossen zijn een geliefde plek voor luidruchtige lijsters zoals kramsvogels. Rechts boven me zit ook een goudvink te roepen, maar ik moet doorlopen om een kwaaie juf te voorkomen, dus kan niet kijken waar hij zit. Ik loop langs een roepende braamsluiper, maar daar stop ik niet voor want die zie je toch vrijwel nooit.

Op de heuvel aangekomen, word ik zowel links als rechts onthaald door het geluid van de noordse nachtegaal, de oostelijke tegenhanger van de nachtegaal in Nederland. Misschien een nog wel mooiere zang dan de ‘gewone’ Nederlandse, maar dat kan een kwestie van smaak zijn.

Wat vindt u? Beluister de zang hier:

Zang kramsvogel
Zang braamsluiper
Roep draaihals
Zang goudvink
Zang noordse nachtegaal
Zang nachtegaal

Een ongekende verrassing

Als ik toch even stilsta om ervan te genieten klinkt vanaf links ineens een ander bekend geluid: een draaihals! Te ver weg om even te gaan kijken, maar misschien voor de terugreis. Nog honderd meter verder, waar het park stopt, klinkt er nóg een draaihals vanuit een oude eikenboom en het wordt steeds gekker: er wordt onmiddellijk op gereageerd door een tweede iets verderop. Drie draaihalzen in nog geen 5 minuten. Ongekend.

Draaihals / Koos Dansen De draaihals is een zeldzaam soort specht in Nederland, dus zelfs één draaihals is hier al bijzonder, laat staan vier! Draaihals / Koos Dansen

Vier draaihalzen!

Ik lever de kinderen af op school, die aan het eind van het parkje ligt. Al met al een stukje lopen van pak hem beet 500 meter, met een korte klim de berg op. Het heette niet voor niets Berg-hof. Ze zijn de enigen nog, maar de juf is blij dat ze er zijn, en gezond. Ik doe de deur achter me dicht, en… de vierde draaihals laat zich horen aan de andere kant van het schoolterrein. Vier draaihalzen, wat een rijkdom.

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus