Navigatie overslaan
Boomklever / Edward Bos Alle berichten
Boomklever / Edward Bos Cees Witkamp

Door Cees Witkamp
Medewerker Vogelbescherming

De muurklever

Geplaatst op 24 januari 2022

In Estland leven andere boomklevers dan in Nederland. Ze hebben een witte buik en kleven bij Cees Witkamp aan de muur in plaats van aan een boom. Al doen ze dat vast niet allemaal. In dit geval hebben ze een goede reden.

De muren van mijn balkon zijn bekleed met een grof soort structuurbeton van een redelijk onbestemde kleur. Vooral koolmezen maken daar gebruik van, door hangend aan de muur te kijken of er nog wat eetbaars te vinden is in de vorm van insecten of zonnepitten.

Na 10 weken weer thuis

Het afgelopen voorjaar kwam ik na 10 weken weer terug in mijn huis na een grondige opknapbeurt. Gedurende die 10 weken waren de koolmezen die altijd bij mij komen eten aan de buren overgelaten. Toen ik de eerste dag het schoteltje weer op het balkon vastschroefde en er wat zonnepitten op legde, was gelukkig al snel duidelijk dat er aardig wat koolmezen de winter doorstaan hadden.

Boomklever Estland / Cees Witkamp De boomklever bij Cees op het balkon: zoals allemaal in Estland met blauwe bovenkant en een witte onderkant. Boomklever Estland / Cees Witkamp

Een ander vogeltje

Ineens zag vanaf de linkerkant van het balkon een ander vogeltje over de rand lopen. Blauwe bovenkant, witte onderkant, vrij lange spitse snavel en zwart masker: dat kan er maar één zijn, een boomklever. Misschien dat u denkt dat er iets niet klopt aan de beschrijving. Boomklevers hebben toch een rode onderkant met witte wangen? Klopt, maar dat geldt voor de boomklevers die in Nederland zitten. In Estland heb ik te maken met een andere ondersoort, met een geheel witte buik.

Boomklever / Shutterstock Nederlandse boomklevers hebben een oranjerode onderkant en witte wangen. Boomklever / Shutterstock

Eén vuil- en één helderwit

Het was de eerste keer dat ik een boomklever op het balkon had. De vogel hipte naar het schaaltje zonnepitten, ging er midden in zitten en pakte er snel een paar tussen zijn snavel. De dagen erna ging dat door. Soms was de frequentie van bezoek wel erg hoog tot ik merkte dat het er twee waren: één met een vuilwitte en één met een helderwitte onderkant.

boomklever / shutterstock Doorgaans hangt de boomklever aan een boom en zelden aan een muur... boomklever / shutterstock

Muurklevers

Na verloop van een paar dagen veranderde de strategie om bij het schoteltje te komen. De boomklevers kwamen niet meer via de rand van het balkon maar klampten zich vast aan de muur. Daar bleven ze vaak even hangen om te kijken of er wat van hun gading te vinden was. Als dat zo was kwamen ze naar beneden. Als ze dan een aantal pitten te pakken hadden, vlogen de klevers over het huis heen, richting het park. Misschien was daar toch te weinig te vreten overgebleven na de winter, of misschien was het gewoon gemakzucht dat ze naar mijn schoteltje kwamen.

Zelf heb ik nog nooit boomklevers aan een muur gezien, eerlijk gezegd. Het zal ongetwijfeld meer voorkomen maar een snelle blik op afbeeldingen op internet levert alleen ingelijste boomklevers aan de muur op. Ik ben benieuwd of ze komend voorjaar weer tevoorschijn komen.

Voer de vogels

Tuinvogels kunnen het hele jaar bijgevoerd worden. Vogelbescherming heeft zadenmixen voor alle soorten voedersystemen en een uitgebreid assortiment vogelpindakaas, vetbollen, vetblokken, pindacakes en meer.

Neem een kijkje in onze webshop

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus