Navigatie overslaan
Bergeend / Hans Peeters Alle berichten

'Vogels zijn fantastisch'

Geplaatst op 1 februari 2024

Peter Hartog uit Lelystad begeleidt als vrijwilliger namens Vogelbescherming vogelkijkexcursies. Hij doet dat bij voorkeur in zijn achtertuin – de Oostvaardersplassen. Daarbij wijst hij deelnemers op de grote en kleine zaken in de natuur. Hij leert ze soorten en geluiden herkennen, maar het allerbelangrijkste vindt hij dat mensen genieten.

Het roer om

Jarenlang was Peter hulpverlener bij de GGD ambulancedienst in Amsterdam. “Mijn dagen waren gevuld met hectiek en acute zorg. Je staat altijd aan. Toen ik vijftig jaar werd, gooide ik het roer om en zocht een uitlaatklep voor mijn drukke bestaan. Een vriend uit Brabant nam me mee de natuur in en door zijn verrekijker beleefde ik een voor mij nieuwe wereld. Ik was verkocht toen ik de vogels ontdekte. Nu ik gepensioneerd ben, wandel ik vaak en graag. Tijdens die tochten geniet ik vooral van de wandeling; de vogels komen altijd vanzelf. Op die manier laat ik ook de deelnemers aan mijn vogelexcursies van de natuur genieten.” Peter kletst zijn tochten niet aan elkaar, zoals hijzelf zegt, maar laat bewust stiltes vallen. Deelnemers vinden dat prettig.

Peter Hartog Peter Hartog

Iedereen heeft een verhaal

Sinds kort is Peter op verzoek van Vogelbescherming begonnen met het begeleiden van ‘nalaten-excursies’, speciaal voor mensen die overwegen de vogels een plek te geven in hun testament. Jaap Hijmans van Vogelbescherming gaat mee om eventuele vragen over nalaten te beantwoorden. Peter laat de deelnemers de natuur ervaren en van vogels genieten. Peter: “Soms vertellen mensen hun levensverhaal. Ik vind het mooi dat mensen de vogels zo’n warm hart toedragen, dat ze ook via hun nalatenschap iets voor ze willen doen. Dat zegt natuurlijk ook iets over de vereniging. Ik vind dat Vogelbescherming heel zorgvuldig met dit onderwerp omgaat.”

Huismus / Elwin van der Kolk Huismus / Elwin van der Kolk

Vogels hebben hem heel veel gebracht, zegt Peter Hartog. “Ik vind ze fantastisch. Ook van de huismussen in mijn tuin kan ik eindeloos genieten. Maar als ik een soort moet kiezen voor in de gouden lijst op de foto: dan… de bergeend. Die is zó mooi kleurrijk en heeft zo’n interessant verhaal. Ga een keer met me mee!”

Nalaten

Overweeg je ook de vogels op te nemen in je testament, of wil je een keer mee op ‘nalaten-excursie’? Kijk dan op vogelbescherming.nl/nalaten of bel met Jaap Hijmans, adviseur nalatenschappen, tel. 030 693 77 29.

Vrijwilliger worden

Wil jij ook het roer omgooien en iets voor vogels doen in je vrije tijd? Vogelbescherming heeft een brede selectie aan mogelijke functies beschikbaar.

Help mee vogels beschermen

Vogels zijn er overal en altijd: alledaags en fascinerend, spannend en ontroerend tegelijk. Wij kunnen ons een wereld zonder vogels niet voorstellen. Help mee vogels beschermen en ontvang ook nog eens ons magazine Vogels.

Word lid

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer