Navigatie overslaan
Beleef de Lente Alle berichten

De 6 best bekeken Beleef-de-Lente-filmpjes 2016

Geplaatst op 25 april 2016

Menselijke gevoelens projecteren op vogels, het blijft een hachelijke zaak – want wat denken en voelen ze écht?! – maar wie het wel en wee van de Beleef de Lente-vogels volgt, ontkomt er bijna niet aan. Dat blijkt ook wel uit een aantal van de best bekeken clips uit het lopende seizoen. Ontroering over vogelliefde alom. Ze houden echt van elkaar, kijk dan toch! Eén ding is in ieder geval zeker: wie niet smelt bij de knuffelaars, is van steen.

1. Vormen van vogelliefde

  • Beelden van knuffelende vogels vormen het best bekeken filmpje van Beleef de Lente 2016 tot nu toe. Kijk en geniet van de vogels die elkaar lekkere hapjes voorschotelen en helpen om elkaars verenpak te fatsoeneren.

2. Op de schaal van schattig…

  • … staan de meters bij de steenuilen heel vaak in de rode zone. Ook bij deze clip uit de Achterhoek is het weer raak: steenuilenromantiek in de vroege voorjaarszon.

3. In het holst van de nacht

  • Midden in de nacht legt vrouw steenuil haar eerste ei. Zorgvuldig wordt het daarna precies goed neergelegd.

4. Ongenood bezoek

  • Vogels die (willen) nestelen krijgen geregeld bezoek. Dat kan bedreigend zijn voor de vogels en daarom worden de ongenode gasten vaak nogal verbeten weggejaagd. De eekhoorn die de steenuilenkast in Dongen bezoekt wordt met rust gelaten en komt mooi in beeld.

5. Kom van dat dak af

  • Ook bij de koolmees duikt een eekhoorn op. Mooi om te zien, maar voor een vogel geen gezellige gast natuurlijk. Ze eten ook eieren en jonge vogels.

6. Verse vis

  • Om de vers gevangen vis behapbaar te maken, slaat de ijsvogel hem eerst tegen een tak. Typerend gedrag dat hier fraai in beeld komt.

Clipmakers, hartelijk dank!

Beleef de Lente is een samenwerkingsverband van veel partijen en personen. Velen dragen op vrijwillige basis bij aan het jaarlijkse succes van dit online vogelfeest. Zo knippen trouwe volgers de mooiste momenten uit de live streams en zorgen er zo voor dat u de belangrijkste momenten – mooi en wreed – gemakkelijk kan terugzien. Clipmakers, hartelijk dank!

Beleef de Lente volgen?

Geen tijd om zelf alle live streams te bekijken? Volg dan het blog van Marieke en Louis. Zij pikken de krenten uit de pap en geven achtergrondinformatie bij de highlights.

Eerste keer Weidevogels

Voor het eerst in de geschiedenis van Beleef de Lente brengen we weidevogels in beeld. Nederland heeft een speciale verantwoordelijkheid voor deze vogels gezien hun grote aanwezigheid in ons land. Van de grutto broedt 90% van de populatie uit Noordwest Europa in Nederland. Het gaat heel slecht met de weidevogels, jaar in jaar uit. Terwijl het recept om daar wat aan te doen bekend is, zie het succes van de weidevogelboeren. Vogelbescherming steunt deze boeren in hun liefde voor een natuurlijk platteland. Helpt u ook mee? Heel hartelijk dank!