Navigatie overslaan
Bargerveen / Shutterstock Alle berichten

Boekentip: De beste vogelgebieden van Nederland

Geplaatst op 27 september 2022

Voor de vogelaar die nieuwe horizonnen wil verkennen is er een nieuw boek verschenen: De beste vogelgebieden van Nederland. Het boek geeft overzicht van maar liefst 600 locaties om mooi vogels te kunnen kijken, verspreid over het hele land. Of u nu op vakantie bent en benieuwd bent naar mooie lokale plekken, op zoek bent naar een bepaalde vogelsoort of gewoon een keer een ander gebied wilt aandoen, dit boek wijst de weg.

Per provincie bespreekt het boek een totaal van 170 gebieden, waarbinnen wordt ingezoomd op één of meerdere locaties. Deze locaties kunnen vogelhutten en kijkschermen zijn, maar ook andere plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken zoals heide, bos of gehucht. Daarnaast wordt informatie gegeven over bereikbaarheid, parkeergelegenheid, de locatie (zowel op een kaartje als in GPS), omstandigheden en toegankelijkheid. Zo wordt er vaak benoemd of er bijvoorbeeld trappen of vlonders zijn en of het er vaak modderig is.

Per vogel benoemd

Mocht u op zoek zijn naar die ene vogel, ook dan weet dit boek raad. In een register achterin staan alfabetisch de namen van een paar honderd vogelsoorten met daarachter de paginanummers van de gebieden waarin deze te vinden zijn. Van Europese flamingo tot oeverzwaluw, we weten waar we moeten wezen om ze te ontmoeten. Per vogel wordt daarnaast genoemd of deze jaarrond of juist in een van de seizoenen te zien is.

Lokale ‘ins en outs’

Het boek is geschreven door een stoet aan lokale vogelaars, die alles weten van ‘hun’ gebied. Hierdoor staan de teksten vol informatie over ontwikkelingen in het gebied en tips over hoe de vogels het beste te zien zijn. Ga bijvoorbeeld eens met hoogwater naar de Zuidkust van Schouwen om duizenden wulpen te zien die gaan rusten, of in de avond naar de Ganzenpoel in het Drents-Friese Wold voor nachtzwaluwen en bosuilen. Per kijklocatie wordt kort aangegeven rond welke tijd vogelen het interessantst is: ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds of de hele dag door.

Een toevoeging aan de boekenkast

Het boek staat bomvol informatie, maar is uiteraard geen complete gids van vogelrijk Nederland. De kans dat ‘jouw’ gebied er niet in staat is natuurlijk aanwezig. Verder is vooral een boek om thuis te hebben, voor inspiratie en als naslagwerk – het is wat te groot om overal mee naartoe te nemen. En als zodanig vormt het zeker een mooie toevoeging aan de boekenkast, of u nu een ervaren vogelaar bent op zoek naar iets nieuws of een beginnend liefhebber die niet weet waar 'ie moet beginnen!

De beste vogelgebieden van Nederland

De beste vogelgebieden van Nederland is voor €44,90 te koop bij onder andere Webshop Natuurfotografie en bij uw eigen boekhandel.

 

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer