Navigatie overslaan
Sulawesi / Hans Peeters Alle berichten

BirdLife Partners redden uniek bos op Sulawesi

Geplaatst op 13 januari 2014

Samenwerking tussen de BirdLife Partners Burung Indonesia, NABU uit Duitsland en Vogelbescherming heeft tot een goed resultaat voor bosbehoud in Indonesië geleid. 

Burung Indonesia ontwikkelde de plannen voor behoud van tropisch bos in de provincie Gorontalo op Sulawesi in nauwe samenwerking Vogelbescherming en steun van de Nationale Postcode Loterij. Het klimaatprogramma van de Duitse overheid ICI (International Climate Initiative) stelt bijna 4,5 miljoen euro beschikbaar voor het behoud en herstel van 85.000 hectare uniek tropisch bos in de provincie Gorontalo op Sulawesi. De financiering door de Duitse overheid en de samenwerking met NABU zorgt er nu voor dat het project verder uitgevoerd kan worden.

Het project

Het project houdt in dat het bos in Gorontalo niet wordt gekapt maar hersteld door eco restoration. Dat wil zeggen dat de aangetaste delen van het bos de kans krijgen zich te herstellen. Twee beschermde gebieden raken zo met elkaar verbonden waardoor een aaneengesloten stuk bos van 257.000 hectare ontstaat. Het gebied behoort tot de meest rijke en bijzondere natuurgebieden op aarde met 36 endemische vogelsoorten en tal van andere dieren waaronder het zwijnhertje babiroessa en de zwarte kuifmakaak.

Forest of Hope

Het bosbehoud-project op Sulawesi maakt deel uit van Forest of Hope, het BirdLife programma voor tropische bossen. Behalve dat zo unieke natuur wordt behouden, helpt het project ook bij het tegengaan van klimaatverandering door de koolstof die zo in het bos vastgelegd wordt.