Navigatie overslaan
IJsvogel / Koos Dansen Alle berichten

Bikkel van een ijsvogel

Geplaatst op 21 februari 2017

In ijzige winters hebben ijsvogels het zwaar. Ze móeten elke dag vis eten, anders gaan ze dood. De afgelopen jaren waren de winters mild, met nauwelijks ijs, en de ijsvogelstand bloeide reusachtig op. Maar begin 2017 viel de vorst voor langere tijd in. Alleen de echte bikkels halen dan het voorjaar. Koos Dansen, natuur- en vogelfotograaf, stuitte op zo’n bikkel. Dit is zijn ode aan een dappere overlever.

“Het overgrote deel van het buitenwater tussen Arnhem-Zuid en Bemmel was bevroren. Meerkoeten, aalscholvers, allerlei eenden, blauwe en grote zilverreigers en enkele ijsvogels zochten hun toevlucht op en langs het visrijke riviertje de Linge. Dankzij de stroming blijft dat lang open.”

“In de buurt van Bemmel loopt een vrij drukke weg pal langs het riviertje. Er denderen zware vrachtwagens en trekkers langs. Een ijsvogelmannetje viste, bij gebrek aan overhangende takken, graag vanaf een ‘60 km’-verkeersbord. Op deze foto zien we een grote landbouwtrekker met aanhanger komen aanstormen. Je zou denken dat de vogel even later opvliegt, maar nee; terwijl de trekker op ongeveer twee meter langsdendert blijft hij onverschrokken zitten. Hij móet eten, hij móet vissen; ergens anders kan hij niet terecht. Hij moet overleven om komende lente en zomer samen met een vrouwtje zoveel mogelijk legsels te produceren.”

IJsvogel / Koos Dansen IJsvogel / Koos Dansen

“Ik zat daar in de wegberm te fotograferen, blote handen en vingers gevoelloos door de kou. Een paar keer verschalkte de ijsvogel een visje. Toen vloog hij van het verkeersbord af, in mijn richting, landde op een dun kruidenstengeltje vlak bij me en ging daar – bijna bij me op schoot! – verder met vissen. Ontroerend om te zien hoe dapper, taai en atletisch deze prachtige bikkel zich door de levensgevaarlijke vorstperiode heen sloeg. Die gaat ons in het voorjaar beslist verblijden met flitsende baltsvluchten in blauw-metallic en oranje.”