Navigatie overslaan
Oehoe / Birdphoto Alle berichten

Bijzonder oehoepaar live bij Beleef de Lente van Vogelbescherming

Geplaatst op 4 maart 2021

Na een aantal jaar afwezigheid is de oehoe weer live te bewonderen via de camera’s van Beleef de Lente. Dit keer niet op een rotswand, de gebruikelijke plek waar oehoes broeden, maar in een schuur. De oehoes broeden al op twee eieren. Of er nog meer eieren volgen is te zien op vogelbescherming.nl/beleefdelente.

Beleef de Lente van Vogelbescherming heeft al vaker oehoes gevolgd: eerder in een oude steengroeve in Winterswijk en in de buurt van Landgraaf. Rotswanden zijn de gebruikelijke plek voor oehoes om te broeden. Het paartje dat nu voor de camera’s broedt zit echter in een nestkast in een schuur op een privéterrein. Uitzonderlijk!

Videostill oehoe Videostill oehoe

Bijzonder oehoe-paar

Bij een bijzondere broedplek hoort natuurlijk een bijzonder oehoe-paar. Eén van de twee oehoes is namelijk in gevangenschap geboren en ontsnapt of losgelaten. Dat is te zien aan de pootring van deze oehoe. ‘Gekweekte’ uilen en roofvogels die in de vrije natuur komen vormen een probleem; naar verwachting zwerven er zo’n 25 van dit soort oehoe’s rond in ons land. Meestal gaat dat niet goed. De meeste sterven een langzame dood, sommige overleven en kunnen zich erg gaan richten op mensen. Denk aan de terror-oehoe in Purmerend. Vogelbescherming pleit al jaren samen met de gezamenlijke roofvogel- en uilenwerkgroepen voor een verbod op het houden van roofvogels en uilen als huisdier.

Onderzoek

Door deze bijzondere oehoes met camera’s toch te volgen hopen Vogelbescherming en de Oehoewerkgroep Nederland meer te weten te komen over het gedrag van dit soort uilen ten opzichte van de wilde vogels. Ook biedt het de mogelijkheid om wederom mensen duidelijk te maken dat oehoes prachtige vogels zijn die niet geschikt zijn als huisdier.

Afgelopen zondag gingen de camera’s van Beleef de Lente van Vogelbescherming live, alweer voor de 15e keer. Dit seizoen volgen de camera’s 12 verschillende soorten, waaronder publiekslievelingen steenuil, ooievaar en zeearend. Vorig jaar genoten 1,8 miljoen mensen van de belevenissen van de vogels.

Beleef de Lente

De camera’s van Beleef de Lente zijn vanaf begin maart tot eind juli aan bij verschillende vogelsoorten zoals de visarend, oehoe, steenuil, ooievaar, bosuil en nog veel meer.

Kijk de clipjes en lees de blogs

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus