Alle berichten

Aparte slapers, die vogels

Geplaatst op 27 januari 2016

Vogels hebben slaap nodig, net als mensen. Maar ze slapen heel anders dan mensen. In de vrieskou, balancerend op een boomtak bijvoorbeeld en soms met één oog open, of zelfs vliegend. Hoe komen ze dan toch aan genoeg rust?

Te land, te water en in de lucht

Vogels slapen vaak waar ze overdag ook te vinden zijn; op een twijg of tak of, zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren; fazanten en patrijzen verschuilen zich in de dichte vegetatie. Gierzwaluwen, die het grootste van hun leven niet aan de grond komen, slapen zelfs zeilend in de lucht op zeer grote hoogte.

Slapende vogels vallen niet uit de boom

In de poten van vogels zit een soort klemmechanisme. Als een vogel op een boomtak gaat zitten, buigen zijn enkels bij het neerkomen. Pezen die langs de achterkant van de poot naar de tenen lopen worden dan strak gespannen en de tenen krommen zich. De vogel zit zo vastgeklemd op de tak. Kop onder de vleugel en slapen maar! Pas als hij opvliegt ontspannen de pezen weer.

Slapen met één oog open

Vogels slapen veel minder diep dan mensen. Ze kennen wel remslaap, maar slechts in een kort deel van de slaaptijd. Vogels kunnen afwisselend met de linker- en rechterhelft van de hersenen slapen! Eén oog is dan open zodat ze toch waakzaam blijven.

Veel soorten, waaronder spreeuwen, slapen buiten de broedtijd in grote groepen. Zij kunnen zich een diepere slaap permitteren, omdat er altijd genoeg wakkere soortgenoten zijn die op vijanden letten.

Meer over

vogelskijken jeanetvanzoelen

Deel dit bericht

Gerelateerde items

Populair