Navigatie overslaan
Steenuil / Rob Kempers Alle berichten

500e nestkast voor steenuilen in Limburg

Geplaatst op 14 juli 2017

In de afgelopen jaren zijn er vijfhonderd nestkasten voor steenuilen geplaatst in Limburg. Steenmarters kunnen uit deze nieuwe of vernieuwde kasten geen eieren of jongen halen. Deels gebeurde dat met steun van het IJsvogelfonds van Vogelbescherming en de Nationale Postcode Loterij. Geco Visscher van de Vogelwacht Limburg was er nauw bij betrokken.

'Marterproof'

De opmars van de steenmarter in Limburg had een omgekeerd evenredig effect op de steenuilenstand. In de oude nestkasten kregen deze dieren eieren en jongen onbedoeld op een presenteerblaadje aangeboden. Hoezeer de steenmarter met z’n gevarieerde dieet ook een plek onder de zon verdient, daarvoor plaatst niemand een steenuilennestkast op zijn erf. Die zijn er om gebrek aan broedplaatsen te compenseren op het hele nette Nederlandse platteland, waar het voor de karakteristieke steenuilen steeds moeilijker is om te overleven.

Om die reden zijn er sinds enige tijd verschillende type nestkasten in omloop die ‘marterproof’ zijn. Ook al zijn steenmarters zeer behendig, toch kunnen ze geen eieren/jongen uit deze nestkasten halen. In Limburg zijn de afgelopen jaren vele nestkasten vervangen door deze verbeterde varianten.

Succes met nieuwe kasten

Vorig jaar december werd het project afgesloten en onthulde de betrokken Gedeputeerde Patrick van der Broeck de 500e en laatste steenuilennestkast. Het IJsvogelfonds leverde een financiële bijdrage, naast een aantal andere financiers.

Geco Visscher van Vogelwacht Limburg is ‘dolenthousiast’ over de eerste resultaten. “Ik controleer zelf ook nestkasten in Midden-Limburg. De laatste jaren werd steevast 40-50% leeggehaald door marters. Sinds we de nieuwe kasten hebben geplaatst, was er geen enkel nest gepredeerd. Dat gaat bij mijn eigen controles absoluut gezien nog niet om grote aantallen, maar alle signalen die ik krijg zijn positief.”

Ook een beschermingsproject? IJsvogelfonds

Heeft uw vogelwerkgroep ook een goed plan om vogels te beschermen? Kijk dan hier voor de reglementen en de projecten die eerder geld kregen van het IJsvogelfonds. Het fonds is een initiatief van Vogelbescherming en de Nationale Postcode Loterij. Sinds de start in 2011 keerde het IJsvogelfonds zo’n 110.000 euro uit. Omdat gelden vaak worden ingezet als cofinanciering, is het totale geïnvesteerde bedrag intussen opgelopen tot 200.000 euro.

Marterproof steenuilennestkast kopen of maken

Er zijn verschillende nestkasten in omloop waar steenmarters niets mee kunnen en waarin de steenuilen veilig zijn voor deze predator. U kunt ze zelf maken, klik daarvoor hier. Of u kunt ze hier kopen bij Vivara, of in onze webshop.

Naar de webshop

Veilige drinkbak

Steenuilen verdrinken nog wel eens in drinkbakken voor het vee. Met een speciale drinkbak kan dat worden voorkomen. Daar klimmen de steenuilen in no time uit.

naar de webshop