Navigatie overslaan
Zomertuin / Fred van Diem Alle berichten

3 tips voor meer vogels in je tuin

Geplaatst op 4 april 2023

Met een groene tuin of groen balkon verwelkom je vogels, insecten en andere dieren. Zo’n tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. Dieren helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Bijen helpen bij de bestuiving van planten en lieveheersbeestjes eten graag bladluis. Maar hoe maak je je tuin aantrekkelijk voor vogels en andere dieren?

Tip 1: zorg voor voldoende schuilplekken

Dieren ontdekken vanzelf je tuin als je tuin voldoende nestmogelijkheden en schuilplekken aanbiedt. Kies bijvoorbeeld voor bomen en hagen met een dichte takkenstructuur, zodat vogels hier beschutting kunnen vinden en zich kunnen nestelen. Denk bijvoorbeeld aan een meidoorn. Egels kun je een schuilplek geven door een rommelig hoekje van bladeren en takken te maken. Plant inheemse bessendragende struiken, zodat vogels van de bessen kunnen smullen. Met een natuurlijke tuinvijver verwelkom je waterleven én zorg je voor voldoende drinkwater voor vogels en andere dieren. Als je tuin niet groot genoeg is voor een vijver, kun je ook een waterschaal neerzetten.

boomklever / shutterstock Plant inheemse bessendragende struiken, zodat vogels van de bessen kunnen smullen. boomklever / shutterstock

Tip 2: een ‘levende’ schutting

Een haag of een heg kan een fijne omgeving zijn voor huismussen om zich te verschuilen. En het maakt je tuin ook toegankelijk voor andere dieren zoals egels. Kies je toch voor een houten schutting? Laat die fijn begroeien. En maak een afgewerkt gat in de schutting van 15x15 cm, zodat egels, kikkers en padden in je tuin kunnen komen.

Tip 3: kies voor bloeiende planten het hele jaar door

Door verschillende soorten bloemen te kiezen die in verschillende maanden bloeien, hebben bijen en vlinders voldoende voedsel van het vroege voorjaar tot de late herfst. Koop de planten het liefst biologisch, dan zijn ze niet behandeld met middelen die giftig zijn voor bijen en andere insecten. Daarnaast kun je het beste kiezen voor inheemse plantensoorten: dit zijn soorten die van nature in Nederland voorkomen. Daardoor zijn ze beter voor insecten die hier ook van nature voorkomen, wat weer goed is voor insectenetende vogels.

Tuin border / Shutterstock Kies voor bloeiende planten het hele jaar door. Tuin border / Shutterstock

Week van de Groene Tuin / Fotowedstrijd

Beginnen jouw (groene) vingers al te jeuken? Doe dan ook mee aan de Week van de Groene Tuin van 4 t/m 10 april 2023! Samen gaan we zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) vergroenen en verduurzamen. Ga zelf aan de slag met de tips of kijk op weekvandegroenetuin.nl/acties welke groene activiteiten er bij jou in de buurt zijn.

Heb jij een groene tuin of groen balkon die het verdient om in de schijnwerpers te staan? Dan kun je ook meedoen aan de fotowedstrijd via de weekvandegroenetuin.nl/fotowedstrijd.

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Persoonlijk tuinadvies

Maak eens een afspraak met een Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming. Die geeft persoonlijk advies op maat over hoe je je tuin of balkon inricht. Leden van Vogelbescherming krijgen korting.

zoek een tuinvogelconsulent in jouw buurt