Navigatie overslaan
ijsvogel / John de Graaf Alle berichten

2e leg van Beleef-de-Lente IJsvogels

Geplaatst op 29 mei 2017

Het gaat goed met de ijsvogels in Nederland. Na enkele zachte winters zijn de aantallen omhoog geschoten. Ook 2017 lijkt een goed broedjaar te worden. Veel ijsvogels zijn al aan hun tweede nest begonnen. Een ijsvogelpaar met 7 eieren is live te volgen via Beleef de Lente van Vogelbescherming.

Nog in de jaren negentig schommelde het aantal ijsvogels in Nederland tussen de 100-200 broedparen. Maar intussen gaat het de ijsvogel voor de wind, dankzij zachte winters en beschermingsmaatregelen, zoals onder meer het aanleggen van ijsvogelwanden en het herstellen van kronkelende beekjes. Meer dan 1000 paren broeden er momenteel in Nederland. Die geweldige toename heeft de ijsvogel ook te danken aan zijn voortplantingsdrift. In een goed jaar kan een paartje ijsvogels een derde broedsel groot brengen. Een heel enkele keer zelfs vier.

Nest met 7 eieren

Ook dit jaar zijn de ijsvogels goed bezig. Via de webcam van Beleef de Lente kunnen we een ijsvogelpaar op de voet volgen. Ze zijn dit jaar veel eerder (24 maart) dan vorig jaar (7 april) begonnen met broeden, hebben al 6 jongen grootgebracht en zien uitvliegen, en zijn sinds 27 mei bezig met het bebroeden van een nieuw nest met 7 eieren. Het paar zit om de beurt op de eieren, man en vrouw wisselen elkaar iedere twee tot vijf uur af.

Hoe gaat het verder? Na 20 dagen komen de eieren naar verwachting uit en vervolgens duurt het 26 dagen voordat ze uitvliegen. De komende 6 weken zien we de ijsvogels dus nog voor de camera. Van hoe ze uit het ei kruipen tot het moment dat ze uitvliegen. IJsvogelkenner en Beleef de Lente-blogger Jelle Harder volgt de ontwikkelingen op de voet: “Helemaal nu er dit jaar een nieuwe camera met hoge-resolutie-beelden bij de ijsvogels is geïnstalleerd, is het een genot om alle ontwikkelingen te volgen.”

Hard tegen hard

De beelden van de Beleef-de-Lente-webcams leveren ook waardevolle wetenschappelijk informatie op over gedrag en voedselpatroon van ijsvogels. Dat zij behalve visjes ook kikkers en larven aanvoeren als voedsel bijvoorbeeld. En voor de camera is gedrag te zien dat in de natuur moeilijk is waar te nemen.

Zelfs een kenner als Jelle Harder zag voor de camera dingen gebeuren die hij het wild nauwelijks had gezien: “We hebben de afgelopen weken werkelijk alles voor de camera zien gebeuren. Van het mannetje dat het vrouwtje een visje aanbiedt, meerdere paringen, het leggen van eieren en een ijsvogel die een visje aanbiedt aan nog niet uitgekomen eieren. Het meest bijzonder was echter het moment dat er opeens een tweede vrouwtje opdook. Toen ging het ineens hard tegen hard en zag je twee ijsvogels die elkaar bij de snavel grepen en elkaar onder water duwden en probeerden te verdrinken. Dat had ik pas een keer eerder zien gebeuren en was toch wel spectaculair. Wie weet wat er met dit nest weer allemaal gaat gebeuren.”

Live volgen of terugkijken

Behalve bij de ijsvogel, zijn ook in de nesten van de kerkuil, slechtvalk, gierzwaluw, steenuil en ooievaar, de ontwikkelingen nog in volle gang. Kijk via Beleef de Lente en klik onderaan de pagina op de vogel van uw keuze. Mocht je iets gemist hebben, dan kun je bij alle vogels (ook de bosuil en koolmees, waarbij de jongen al zijn uitgevlogen) de filmpjes met hoogtepunten terugkijken en de boeiende blogs met achtergrondinformatie lezen.

Ook is er een gemakkelijk verzamelpagina voor de filmpjes. Die vindt u hier.