IJsvogel

{{numberOfViewers}} kijkers

Stuur een filmptip in
Iets leuks gezien? Laat het ons weten!

Om een tip in te kunnen sturen moet u ingelogd zijn, want we willen u graag vermelden als instuurder van de tip.

Inloggen Account aanmaken

Stel een vraag
Heeft u een vraag over de ijsvogel, die niet beantwoord is in de veelgestelde vragen? Stuur ons een bericht en wij zullen uw vraag beantwoorden.

Om een vraag te kunnen stellen moet u ingelogd zijn, want we willen u het antwoord op de vraag mailen.

Inloggen Account aanmaken

Praat mee in het clubhuis
Vindt u het leuk om met andere Beleef de Lente kijkers te praten over de IJsvogel? Chat dan mee in het clubhuis.

Inloggen Account aanmaken

Broedhulp?

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek

27.06.17 Deze maand hebben we een paar keer een jonge ijsvogel in de buurt van de broedwand gezien. Het is een jong van dit jaar uit een van de eerste broedsels. Nel Bekema stelde de vraag of jonge ijsvogels kunnen meehelpen bij het tweede broedsel. Je ziet dat soms ook bij boerenzwaluwen, aldus Nel.

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs ijsvogelIn welk dagdeel komt de ijvogel ouderhet meeste langs met eten?

Dag Nicolas2004, Dank voor je vraag. Kort na het licht worden kunnen de ouders met voeren beginnen. Dat gaat door tot een uur of elf, twaalf. Dan wordt de frequentie lager en vanaf circa 16:00 uur is er weer meer activiteit. Groeten, Jelle Harder

Veelgestelde vragen over de ijsvogel

De blauwe flits

Een blauwe flits en een fluitende roep: zo kondigt een ijsvogel zich vaak aan. IJsvogels zijn vooral vogels van beken en rivieren met zoet, stromend water, maar broeden ook aan stilstaand water.

Lees meer

Nestelt in tunnels

IJsvogels graven tunnels van zeker een 0,5 meter in oevers, in wanden maar ook wel tussen wortels van bomen of in een kunstmatige ijsvogelwand. Meerdere legsels per jaar van meestal 6-7 eieren.

Lees meer

Het liefst visjes

IJsvogels eten het liefst visjes maar ook waterinsecten zoals libellenlarven. Vissen worden mee naar de zitpost genomen en daar eerst tegen een tak geslagen voordat ze worden doorgeslikt.

Lees meer

Noord-Brabants 'vogelpark'

De ijsvogel woont in een wand op een erf in Noord-Brabant. Buitenman en vogelliefhebber Peter heeft zijn 2,5 hectare grote erf omgetoverd tot een waar vogelparadijs, een vogelvriendelijk park.

Lees meer

Hoe kunnen we Beleef de Lente verbeteren?

Helpt u ons Beleef de Lente te verbeteren? Vul dan de enquête in! Dat neemt ongeveer tien minuten van uw tijd.

naar de enquête

Gratis magazine
Vogels dichterbij

Heeft u de ruimte, dan is een vijver in de tuin een echte aanrader. Bestel ons magazine Vogels dichterbij en wie weet kom zelfs de ijsvogel op bezoek!

Bestel gratis

Stokoude ijsvogel

Een ijsvogel houdt van vis. Sterker nog: hij eet vrijwel niets anders. Vis, vis en nog eens vis, van 3 tot 9 cm lang. Een enkele keer een waterinsect of een kikkervisje. De Engelse naam van de ijsvogel is kingfisher; koningsvisser dus. Logisch, want hij is echt kampioen in het vangen van visjes.

Ontdek meer over de ijsvogel

Metalbird

Bent u ook zo’n ijsvogel fan? Versier dan je eigen tuin met een Metalbird, een prachtig kunstwerkje aan je boom of schutting.
€ 37,50 Ledenprijs € 33,75.

naar de webshop

Het broedseizoen in vogelvlucht

Kijk live en ontdek