IJsvogel

Samenvatting eerste legsel ijsvogel

In dit filmpje een fraaie samenvatting van het eerste legsel van de ijsvogels in Dongen. Bekijk ook het filmpje van het tweede legsel!

Bekijk de clipLaatste IJsvogelblog 2017

Peter van den Akker

11.07.17 Het BdL-seizoen zit er na het uitvliegen van het tweede broedsel op. De IJsvogels zullen waarschijnlijk gewoon doorgaan met hun bezigheden; namelijk het leggen en uitbroeden van een derde legsel. Hieronder nog een kleine selectie van bijzonderheden uit dit voorjaar.

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs ijsvogel

In welk dagdeel komt de ijvogel ouderhet meeste langs met eten?

Dag Nicolas2004, Dank voor je vraag. Kort na het licht worden kunnen de ouders met voeren beginnen. Dat gaat door tot een uur of elf, twaalf. Dan wordt de frequentie lager en vanaf circa 16:00 uur is er weer meer activiteit. Groeten, Jelle Harder

Veelgestelde vragen over de ijsvogel

De blauwe flits

Een blauwe flits en een fluitende roep: zo kondigt een ijsvogel zich vaak aan. IJsvogels zijn vooral vogels van beken en rivieren met zoet, stromend water, maar broeden ook aan stilstaand water.

Lees meer

Nestelt in tunnels

IJsvogels graven tunnels van zeker een 0,5 meter in oevers, in wanden maar ook wel tussen wortels van bomen of in een kunstmatige ijsvogelwand. Meerdere legsels per jaar van meestal 6-7 eieren.

Lees meer

Het liefst visjes

IJsvogels eten het liefst visjes maar ook waterinsecten zoals libellenlarven. Vissen worden mee naar de zitpost genomen en daar eerst tegen een tak geslagen voordat ze worden doorgeslikt.

Lees meer

Noord-Brabants 'vogelpark'

De ijsvogel woont in een wand op een erf in Noord-Brabant. Buitenman en vogelliefhebber Peter heeft zijn 2,5 hectare grote erf omgetoverd tot een waar vogelparadijs, een vogelvriendelijk park.

Lees meer

 

Word actielid!

Aanmelden

Gratis magazine
Vogels dichterbij

Heeft u de ruimte, dan is een vijver in de tuin een echte aanrader. Bestel ons magazine Vogels dichterbij en wie weet kom zelfs de ijsvogel op bezoek!

Bestel gratis

Stokoude ijsvogel

Een ijsvogel houdt van vis. Sterker nog: hij eet vrijwel niets anders. Vis, vis en nog eens vis, van 3 tot 9 cm lang. Een enkele keer een waterinsect of een kikkervisje. De Engelse naam van de ijsvogel is kingfisher; koningsvisser dus. Logisch, want hij is echt kampioen in het vangen van visjes.

Ontdek meer over de ijsvogel

Metalbird

Bent u ook zo’n ijsvogel fan? Versier dan je eigen tuin met een Metalbird, een prachtig kunstwerkje aan je boom of schutting.
€ 37,50 Ledenprijs € 33,75.

naar de webshop

Het broedseizoen in vogelvlucht

Kijk live en ontdek