naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Beleef de Lente 2019 start op 17 februari   *   Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online

IJsvogel

Geen ijsvogels dit seizoen

Na de korte maar strenge winter hebben de ijsvogels in Nederland een flinke tik gekregen. We hebben ze dit seizoen dan ook helaas niet voor de camera's gehad. Toch kwam er nog van alles langs bij de buitencamera, zoals te zien is in dit filmpje.

Bekijk de clip

Hard to get

Saskia Wijte

10.04.18 Wat houden de ijsvogels het spannend dit jaar. We hebben ze nog niet voor onze camera gezien. Over de oorzaak kunnen we slechts speculeren. Hebben ze een mooier plekje in de omgeving gevonden? Leven ze uberhaupt nog wel? Of spelen ze hard to get? Team IJsvogel maakt in elk geval een klein uitstapje.

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs ijsvogel

De camera's gaan uit.

Vanaf 16 mei rond 22.00 uur gaan de camera's van de ijsvogel uit. Helaas heeft dit seizoen geen broedgeval voor de camera's van Beleef de Lente opgeleverd. 

Maar er wordt hard gewerkt aan het toevoegen van een nieuwe soort aan Beleef de Lente, welke dat is....... Blijf kijken!

Veelgestelde vragen over de ijsvogel

De blauwe flits

Een blauwe flits en een fluitende roep: zo kondigt een ijsvogel zich vaak aan. IJsvogels zijn vooral vogels van beken en rivieren met zoet, stromend water, maar broeden ook aan stilstaand water.

Lees meer

Nestelt in tunnels

IJsvogels graven tunnels van zeker een 0,5 meter in oevers, in wanden maar ook wel tussen wortels van bomen of in een kunstmatige ijsvogelwand. Meerdere legsels per jaar van meestal 6-7 eieren.

Lees meer

Het liefst visjes

IJsvogels eten het liefst visjes maar ook waterinsecten zoals libellenlarven. Vissen worden mee naar de zitpost genomen en daar eerst tegen een tak geslagen voordat ze worden doorgeslikt.

Lees meer

Noord-Brabants 'vogelpark'

De ijsvogel woont in een wand op een erf in Noord-Brabant. Buitenman en vogelliefhebber Peter heeft zijn 2,5 hectare grote erf omgetoverd tot een waar vogelparadijs, een vogelvriendelijk park.

Lees meer

 

Wat vindt u van BdL?

Aanmelden

Leer meer over de ijsvogel

In 10 online vogellessen leert u veel vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips en filmpjes om van vogels te genieten.

Ja, ik doe mee met de gratis cursus

Stokoude ijsvogel

Een ijsvogel houdt van vis. Sterker nog: hij eet vrijwel niets anders. Vis, vis en nog eens vis, van 3 tot 9 cm lang. Een enkele keer een waterinsect of een kikkervisje. De Engelse naam van de ijsvogel is kingfisher; koningsvisser dus. Logisch, want hij is echt kampioen in het vangen van visjes.

Ontdek meer over de ijsvogel

Gratis magazine Vogels dichterbij

Heeft u de ruimte, dan is een vijver in de tuin een echte aanrader. Bestel ons magazine Vogels dichterbij en wie weet komt zelfs de ijsvogel op bezoek!

bestel gratis