naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Koolmees

Storing

Slechtvalk

Vandaag weer veel nieuwe filmpjes!   *   Leesvoer: er staan nieuwe weblogs klaar!   *   NIEUW: webcam bij nest zeearend in Friesland

IJsvogel

De webcams bij de ijsvogel zijn nog niet live. Nog even geduld.

Samenvatting eerste legsel ijsvogel

In dit filmpje een fraaie samenvatting van het eerste legsel van de ijsvogels in Dongen. Bekijk ook het filmpje van het tweede legsel!

Bekijk de clip

We houden het nog even spannend

Saskia Wijte

17.02.18 Het ijsvogelseizoen bij Beleef de Lente 2018 begint spannend, en wel om meerdere redenen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de buitencamera doet het nu nog niet. En gaan de ijsvogels in Dongen net als vorig jaar weer voor meerdere legsels?

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs ijsvogel

Recente blogs

- Zodra het seizoen gaat starten
vindt u hier regelmatig nieuwe blogs -

Blijf op de hoogte van bijzondere momenten!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Welke vissoorten vangt de ijsvogel hier ?

Welke vissoorten gevangen worden wordt bij deze plek niet echt onderzocht. Dan zou je eventueel achteraf nog kunnen doen door de braakbalresten uit de nestkamer te onderzoeken. Aan de hand van de gehoorbeentjes in de visresten kun je de soorten vis vaststellen. Groeten, Jelle Harder

Veelgestelde vragen over de ijsvogel

De blauwe flits

Een blauwe flits en een fluitende roep: zo kondigt een ijsvogel zich vaak aan. IJsvogels zijn vooral vogels van beken en rivieren met zoet, stromend water, maar broeden ook aan stilstaand water.

Lees meer

Nestelt in tunnels

IJsvogels graven tunnels van zeker een 0,5 meter in oevers, in wanden maar ook wel tussen wortels van bomen of in een kunstmatige ijsvogelwand. Meerdere legsels per jaar van meestal 6-7 eieren.

Lees meer

Het liefst visjes

IJsvogels eten het liefst visjes maar ook waterinsecten zoals libellenlarven. Vissen worden mee naar de zitpost genomen en daar eerst tegen een tak geslagen voordat ze worden doorgeslikt.

Lees meer

Noord-Brabants 'vogelpark'

De ijsvogel woont in een wand op een erf in Noord-Brabant. Buitenman en vogelliefhebber Peter heeft zijn 2,5 hectare grote erf omgetoverd tot een waar vogelparadijs, een vogelvriendelijk park.

Lees meer

 

Word actielid!

Aanmelden

Leer meer over de ijsvogel

In 10 online vogellessen leert u veel vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips en filmpjes om van vogels te genieten.

Ja, ik doe mee met de gratis cursus

Stokoude ijsvogel

Een ijsvogel houdt van vis. Sterker nog: hij eet vrijwel niets anders. Vis, vis en nog eens vis, van 3 tot 9 cm lang. Een enkele keer een waterinsect of een kikkervisje. De Engelse naam van de ijsvogel is kingfisher; koningsvisser dus. Logisch, want hij is echt kampioen in het vangen van visjes.

Ontdek meer over de ijsvogel

Gratis magazine Vogels dichterbij

Heeft u de ruimte, dan is een vijver in de tuin een echte aanrader. Bestel ons magazine Vogels dichterbij en wie weet komt zelfs de ijsvogel op bezoek!

bestel gratis