Vrijwilligers bij Vogelbescherming Nederland

Houdt u van vogels en wilt u meehelpen aan de bescherming van vogels en natuur in Nederland? Word dan, net als ruim 450 anderen, ook vrijwilliger bij Vogelbescherming. Er is altijd iets te doen, of u nu alle tijd heeft of zeer beperkte tijd heeft. Alle inzet wordt gewaardeerd en draagt bij aan ons doel: het beschermen van vogels en hun leefgebieden, of dat nou de natuurgebieden in Nederland zijn of onze tuinen. Vogelbescherming zet zich in op vele terreinen.

Wat biedt Vogelbescherming aan vrijwilligers?

Zinvol en leuk werk in een prettige werkomgeving, met mensen die hetzelfde doel nastreven: een leefbare wereld voor vogels én mensen. We bieden inhoudelijke begeleiding bij de werkzaamheden door een vaste coördinator, een onkostenvergoeding, een eindejaarsgeschenk en deelname aan de jaarlijkse vrijwilligersdag. Vrijwilligers ontvangen ook 5x per jaar het prachtige tijdschrift Vogels en aantrekkelijke kortingen in onze winkel.

Regio-coördinator tuinen (tuinvogelconsulenten en promoteam)

Bent u enthousiast over vogels en tuinen en bent u een echte regelneef die het leuk vindt om samen te werken met anderen? Dan is dit een functie voor u. We zoeken regio-coördinatoren voor onze teams van tuinvogelconsulenten en promotie-medewerkers.

Vogelbescherming maakt zich hard voor een leefbare stedelijke omgeving voor vogels en mensen. Dat betekent: groene tuinen, voedsel en nestgelegenheid voor vogels en mensen die hiervan genieten. Vogelbescherming heeft veel onderzoek gedaan: wat willen mensen in hun tuin doen voor vogels en natuur? Uit die onderzoeken blijkt dat veel mensen best iets willen doen in hun directe omgeving, maar dat ze vaak niet weten wat ze kunnen doen. Terwijl het vaak erg eenvoudig is: het goede nestkastje ophangen, op de juiste manier voeren en een paar tegels eruit, groen erin.

Vogelbescherming heeft twee vrijwilligersgroepen om mensen te helpen hun tuin of balkon vogel- en natuurvriendelijk in te richten: tuinvogelconsulenten en promotievrijwilligers. Tuinvogelconsulenten gaan op bezoek bij particulieren om ze te adviseren over het vogelvriendelijk inrichten van hun tuin, balkon of zelfs schoolpleinen. Promotievrijwilligers adviseren en enthousiasmeren het publiek bij tuincentra of op andere ‘groene’ locaties.

Deze vrijwilligers werken in regio’s. Als regio-coördinator hebt u een belangrijke functie om het werk van de teams soepel en volgens onze hoge kwaliteitsnormen te laten verlopen. U signaleert potentiële knelpunten (denk aan overbelasting of juist inactiviteit van tuinvogelconsulenten of promotievrijwilligers in uw team). U bespreekt dit met de betreffende vrijwilligers en/of met de landelijke coördinator (een medewerker van Vogelbescherming).

Bent u zelfstandig, vindt u het leuk om samen te werken met anderen, bent u communicatief sterk en heeft u een passie voor vogels, tuinen en natuur? Dan bent u geknipt voor deze functie. Regio-coördinator is een uitdagende functie. Reken op een tijdsbesteding van ongeveer 8 uur per week.

Waar draagt u aan bij?

 • U helpt tuinen, balkons en/of schoolpleinen aantrekkelijker te maken voor vogels.
 • U vergroot de bewustwording over vogels en natuur bij het brede publiek.
 • U ondersteunt je mede-vrijwiligers bij het uitvoeren van hun werk.
 • U zorgt voor contacten onderling tussen de vrijwilligers in uw regio.

Waar werkt u?

De regio’s zijn ingedeeld op basis van de provincies, in combinatie met de hoeveelheid vrijwilligers in de regio’s. Zo is de werklast per regio-coördinator ongeveer gelijk. Er zijn op het moment zes regio’s: Noord-Holland, Utrecht en het Gooi, Zuid-Holland - Zeeland, Noord-Brabant - Limburg, Gelderland - Overijssel – Flevoland en Drenthe - Groningen - Friesland.

Op dit moment hebben we een vacature voor de regio Gelderland – Overijssel – Flevoland en Drenthe – Groningen – Friesland.

Wat doet een regio-coördinator?

U bent eerste aanspreekpunt voor de tuinvogelconsulenten en promotievrijwilligers in uw regio. Denk aan vragen over vogels of heel specifieke wensen van klanten. Komt u er samen niet uit dan hebt u achtervang in de vorm van de landelijk coördinator (een medewerker van Vogelbescherming).

In principe worden alle aanvragen voor tuinvogelconsulenten en promotievrijwilligers via onze website direct met de betreffende vrijwilliger afgehandeld. Het gebeurt soms echter dat een aanvraag binnen komt die niet opgepakt kan worden (door ziekte, vakantie of andere omstandigheden). Om te voorkomen dat zo’n aanvraag tussen de wal en het schip valt, zorgt u als regio-coördinator ervoor dat iemand anders dan kan inspringen.

Verder bent u verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van de adviezen van tuinvogelconsulenten:

 • U beoordeelt aan de hand van een checklist, foto’s van de situatie en een vlekkenplan of het advies van de tuinvogelconsulent voldoet aan alle onderdelen van een vogelvriendelijke tuin.
 • U beoordeelt of het advies compleet is. Missen er onderdelen of is iets te summier omschreven? Dan neemt u contact op met de betreffende vrijwilliger zodat diegene het advies kan aanvullen.
 • U stuurt complete en goedgekeurde adviezen door naar onze vormgever. De vormgever maakt er een mooi advies van en zorgt ervoor dat die aangeleverd wordt bij de klant.

U organiseert jaarlijks een van regionale vrijwilligersbijeenkomst om iedereen bij elkaar te krijgen, voor training, kennismaking, inspiratie en informatie-uitwisseling.

U zorgt ervoor dat de promotievrijwilligers in je team de juiste materialen hebben en vult aan waar dat nodig is. Hierbij wordt u ondersteund door de landelijk coordinator en het Servicecentrum van Vogelbescherming.

Profiel regio-coördinator

 • u bent communicatief sterk, in woord en geschrift
 • u bent enthousiast over vogels, natuur en tuinen
 • u vindt het leuk om dingen te organiseren en af te stemmen met anderen
 • u bent goed bereikbaar, in ieder geval per mail
 • u hebt gedegen kennis over tuinvogels
 • u hebt gedegen kennis van een tuininrichting waar vogels baat bij hebben.

Ervaring met het werk als tuinvogelconsulent en/of promotievrijwilliger is een pré, maar niet vereist. Wilt u regio-coördinator worden maar hebt u nog niet als tuinvogelconsulent en/of promotievrijwilliger gewerkt? In overleg kunnen we kijken of u voldoende toegerust bent om het werk te doen.

Tijdsbesteding

De ene regio is drukker dan de andere. Reken op een tijdsbesteding van ongeveer 8 uur per week. In het begin zal het werk meer tijd kosten: na verloop van tijd leert u uw collega’s beter kennen en weet u welke collega’s meer of minder begeleiding nodig hebben.

Wat biedt Vogelbescherming Nederland?

U krijgt:

 • training over tuinvogels en vogelvriendelijk tuinieren (zie hieronder)
 • een vast aanspreekpunt bij Vogelbescherming en goede begeleiding van uw werkzaamheden
 • updates over het werk van Vogelbescherming
 • een eindejaarsgeschenk
 • korting in de winkel van Vogelbescherming
 • een onkostenvergoeding voor gemaakte reiskosten
 • een uitnodiging voor de jaarlijkse vrijwilligersdag
 • toegang tot extranet, het platform voor alle vrijwilligers van Vogelbescherming
 • een vrijwilligersovereenkomst

Vogelbescherming zorgt ervoor dat alle randvoorwaarden aanwezig zijn om het werk goed en gemotiveerd uit te kunnen voeren.

Training

Alle tuinvogelconsulenten, promotievrijwilligers en regio-coördinatoren krijgen een gratis training van Vogelbescherming om het onderwerp helemaal in de vingers te krijgen.

Interesse?

Neem dan contact op met Marjanne Klok. "Het is fantastisch om samen te werken met mensen die zich vrijwillig inzetten voor het beschermen van vogels."

Marjanne Klok, Medewerker Vogelbescherming
Neem contact met mij op