Navigatie overslaan
Promotiestand vrijwilligers

Promotiestand vrijwilligers

Vrijwilligers bij Vogelbescherming Nederland

Houdt u van vogels en wilt u meehelpen aan de bescherming van vogels en natuur in Nederland? Word dan, net als ruim 450 anderen, ook vrijwilliger bij Vogelbescherming. Er is altijd iets te doen, of u nu alle tijd heeft of zeer beperkte tijd heeft. Alle inzet wordt gewaardeerd en draagt bij aan ons doel: het beschermen van vogels en hun leefgebieden, of dat nou de natuurgebieden in Nederland zijn of onze tuinen. Vogelbescherming zet zich in op vele terreinen.

Wat biedt Vogelbescherming aan vrijwilligers?

Zinvol en leuk werk in een prettige werkomgeving, met mensen die hetzelfde doel nastreven: een leefbare wereld voor vogels én mensen. We bieden inhoudelijke begeleiding bij de werkzaamheden door een vaste coördinator, een onkostenvergoeding, een eindejaarsgeschenk en deelname aan de jaarlijkse vrijwilligersdag. Vrijwilligers ontvangen ook 5x per jaar het prachtige tijdschrift Vogels en aantrekkelijke kortingen in onze winkel.

Vrijwilliger promotieteam

Vogelbescherming maakt zich hard voor een leefbare stedelijke omgeving voor vogels en mensen. Dat betekent: groene tuinen, voedsel en nestgelegenheid voor vogels en mensen die hiervan genieten. Vogelbescherming heeft veel onderzoek gedaan: wat willen mensen in hun tuin doen voor vogels en natuur? Uit die onderzoeken blijkt dat veel mensen best iets willen doen in hun directe omgeving, maar dat ze vaak niet weten wat ze kunnen doen. Terwijl het vaak erg eenvoudig is: het goede nestkastje ophangen, op de juiste manier voeren en een paar tegels eruit, groen erin. Om mensen te helpen hun tuin of balkon vogel- en natuurvriendelijk in te richten, zoeken we vrijwilligers die ons helpen het publiek voor te lichten en te enthousiasmeren over dit thema.

We zoeken vrijwilligers die bij een tuincentrum of op andere locaties promotie maken voor vogelvriendelijke tuinen, voor natuurlijk tuinieren met aandacht voor vogels en natuur en voor het inrichten van een vogelvriendelijk balkon. Als vrijwilliger promotieteam brengt u het werk van Vogelbescherming voor tuinvogels onder de aandacht bij het brede publiek. U adviseert mensen over het vogelvriendelijk inrichten van hun tuin of balkon. Bent u zelfstandig, vindt u het leuk om mensen te enthousiasmeren en te adviseren? En houdt u van vogels en tuinen, dan bent u geknipt voor deze functie.

Functieomschrijving

Als vrijwilliger in het promotieteam vertegenwoordigt u vogels en Vogelbescherming op minimaal vier dagdelen per jaar met een stand in een tuincentrum of op andere locaties zoals groen- of plantjesmarkten. Vogelbescherming zorgt ervoor dat u alle benodigde voorlichtingsmaterialen hebt en u krijgt een training. We houden het logistiek eenvoudig, zodat u zelfs op de fiets uw werk kunt verrichten. U kunt zelf tuincentra benaderen om je promotiewerk te doen, maar Vogelbescherming werft ook actief onder tuincentra. De tuincentra kunnen via onze website een aanvraag indienen bij u. Het leukste is natuurlijk wanneer u in uw eigen omgeving een netwerk opbouwt van ondernemers die u kent en die u benaderen om het thema vogels en vogelvriendelijk tuinieren te promoten. Het promotiewerk wordt continu verbeterd door evaluaties van u en de locaties waar u bent.

Doel

U geeft het brede publiek praktische en makkelijke tips over hoe tuinen en balkons (nog) vogelvriendelijker gemaakt kunnen worden. U beantwoordt vragen over tuinvogels. U adviseert over vogelvriendelijke producten (denk aan voer en nestkastjes). U bent uitdrukkelijk géén verlengstuk van de verkoopmedewerkers maar u draagt bij aan vogelvriendelijk ingerichte tuinen en balkons. Het doel is een goed ingerichte tuin of balkon voor de vogels en mensen die enthousiast zijn over de vogels om hen heen.

Werkgebied

Eén of meerdere tuincentra bij u in de buurt, zoveel als u leuk en haalbaar vindt. Vogelbescherming merkt dat er bij ondernemers veel behoefte is aan ondersteuning: zij willen wel maar hebben vaak de kennis of de medewerkers niet. Wij kunnen daarin een mooie aanvulling zijn.

Profiel

U bent:

 • pro-actief, je stapt op mensen af
 • enthousiast
 • representatief
 • communicatief, je vindt het leuk om met verschillende mensen te praten
 • zelfstandig
 • deskundig op het gebied van tuinvogels en vogelvriendelijk tuinieren (u krijgt ook training van Vogelbescherming om uw werk goed te kunnen doen)
 • in grote lijnen bekend met het werk van Vogelbescherming.

Wat biedt Vogelbescherming Nederland

U krijgt

 • training over tuinvogels en vogelvriendelijk tuinieren
 • een vast aanspreekpunt bij Vogelbescherming en goede begeleiding van je werkzaamheden
 • updates over het werk van Vogelbescherming
 • een eindejaarsgeschenk
 • korting in de winkel van Vogelbescherming
 • een onkostenvergoeding voor gemaakte reiskosten
 • een uitnodiging voor de jaarlijkse vrijwilligersdag
 • toegang tot extranet, het platform voor alle vrijwilligers van Vogelbescherming
 • een vrijwilligersovereenkomst

Vogelbescherming zorgt ervoor dat alle randvoorwaarden aanwezig zijn om het werk goed en gemotiveerd uit te kunnen voeren.

Interesse?

Neem dan contact op met Marjanne Klok en Stefan Vreugdenhil. "Het is fantastisch om samen te werken met mensen die zich vrijwillig inzetten voor het beschermen van vogels."

Tuinadvies Team
Neem contact met mij op